Ruský vojak odlamovacím nožom kastroval ukrajinského zajatca, video sa objavilo na internete

TA3 ČTK
29.7.2022 16:26

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec oznámil, že upozornil generálnu prokuratúru na video zachytávajúce mučenie zajatého ukrajinského vojaka ruskými vojakmi. Chystá sa kvôli vojnovému zločinu tiež obrátiť na OSN, Európsky výbor proti mučeniu pri Rade Európy a Medzinárodný výbor Červeného kríža, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Ruský vojak odlamovacím nožom kastroval ukrajinského zajatca, video sa objavilo na internete
Twitter/NEXTA

"Ako splnomocnenec ukrajinského parlamentu pre ľudské práva som sa obrátil na úrad generálneho prokurátora, aby preveril fakty ohľadom vojnového zločinu, porušujúceho ženevský dohovor (o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami)," uviedol Lubinec. 

Zdôraznil, že mučenie je neospravedlniteľným zločinom, za ktorý musí páchateľ a veliteľ jeho jednotky niesť zodpovednosť. Video, ktorého časť sa objavila na sociálnych sieťach, zachytáva ruského vojaka, ako odlamovacím nožom kastruje spútaného ukrajinského zajatca.

Prokremeľský komentátor Vladimir Solovjov zapochyboval o pravosti záberu, keď video podľa neho nezachytáva striekajúcu krv a ani zajatec podľa jeho názoru nekričí dosť hlasno. Zajatec má však ústa zapchaté, poznamenala televízia Belsat.

"Vojnová hmla nepomôže katom vyhnúť sa trestu," prisľúbil na twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Za porušovanie vojnových pravidiel hrozí na Ukrajine trest osem až desať rokov odňatia slobody až doživotie, pokiaľ sú tieto činy sprevádzané vraždou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok