Ukrajinský súd zmiernil Šišimarinov trest, ruský vojak napokon nedostal doživotie

TA3 ČTK
29.7.2022 12:27

Odvolací súd v Kyjeve zmiernil trest Rusovi Vadimovi Šišimarinovi uložený za vojnové zločiny, ktorých sa dopustil za ruskej invázie na Ukrajinu. Miesto doživotia má vo väzení stráviť 15 rokov, informuje ruskojazyčná služba BBC.

Ukrajiny: Obhajca ruského vojaka žiada súd o jeho oslobodenie
TASR/AP

Šišimarín bol prvým ruským vojakom, ktorý tento rok na jar stál pred súdom v súvislosti s ruským vpádom do susednej krajiny.

Podľa ukrajinskej justície 21-ročný Šišimarin 28. februára na rozkaz iného ruského vojaka zastrelil z okna auta šesťdesiatdvaročného civilistu v dedine Čupachivka na severovýchode Ukrajiny. Vinu priznal hneď v prvý deň procesu a neskôr povedal, že ľutuje to, čo urobil.

Bývalá ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v polovici júla uviedla, že Kyjev doteraz začal stíhanie 127 ľudí podozrivých z vojnových zločinov. Okrem Šišimarína boli odsúdení ešte ďalší dvaja Rusi, tiež radoví príslušníci ruskej armády.

Moskva tvrdí, že ruskí vojaci neútočia na civilistov a nemieria na civilné objekty, hoci existuje množstvo dôkazov svedčiacich o opaku. Predchádzajúce obvinenia ruských vojakov z vojnových zločinov Moskva odmietala ako nepriateľskú propagandu a dôkazy popierala ako zinscenované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok