Ukrajina je podľa Zelenského pripravená dodávať obilie, čaká na povolenie Turecka a OSN

TA3 ČTK
29.7.2022 13:09

Ukrajina je podľa prezidenta Volodymyra Zelenského pripravená začať dodávky obilia z čiernomorských prístavov, čaká na signál od Turecka a OSN, že má s vývozom tejto kľúčovej komodity začať. Zelenskyj to vyhlásil pri svojej dnešnej návšteve prístavu Čornomorsk, kde sa bol pozrieť na prípravy na obnovenie dodávok.

Vývoz ukrajinského obilia sa má obnoviť na základe dohôd z 22. júla medzi OSN, Tureckom, Ruskom a Ukrajinou o zabezpečení bezpečného vývozu obilia z troch ukrajinských prístavov. Čornomorsk, ležiaci južne od Odesy, je jedným z tejto trojice. Ďalšími sú Odesa samotná a prístav v Južnom, ktoré leží naopak na severovýchod od Odesy.

"My sme plne pripravení. Vyslali sme všetky signály našim partnerom - OSN a Turecku," povedal Zelenskyj. Dodal, že minister dopravy je v kontakte s Ankarou a OSN a čaká na znamenie, že dodávky môžu začať.

Kvôli ruskej agresii proti Ukrajine v tejto krajine čaká na vývoz cez 25 miliónov ton obilia, pripomenula agentúra Reuters. Ukrajinské obilie je kľúčové pre rad chudobnejších krajín sveta a výpadok jeho dodávok významne narušil globálnu potravinovú bezpečnosť.

Prelomovú dohodu z minulého piatku, ktorú sprostredkovala OSN, ohrozil len niekoľko hodín po jej uzavretí ruský raketový útok na Odese, najväčší ukrajinský prístav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok