Proruskí separatisti tvrdia, že ostreľovanie Ukrajinou zabilo desiatky vojnových zajatcov, Kyjev tvrdenie poprel

TA3 ČTK
29.7.2022 10:11

Predstavitelia samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky tvrdia, že ukrajinská armáda ostreľovala územie, ktoré na východe krajiny ovládajú, a zasiahla pritom väznicu v obci Olenivka. Pri útoku podľa nich zomrelo 40 ukrajinských zajatcov a ďalších 130 utrpelo zranenie.

V tejto trestaneckej kolónii sa nachádzajú ukrajinskí vojaci, vrátane príslušníka pluku Azov, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Podľa serveru Meduza tam prerušení separatisti držia niekdajší obranca mariupolských železiarní a oceliarní Azovstal.

"V noci udrel, pravdepodobne (zo systémov) HIMARS, na väznici v Jelenovciach (ukrajinský názov je Olenivka - pozn. ČTK). Priamy zásah do baráka so zajatcami. Výsledkom je v tejto chvíli: 40 mŕtvych, 130 zranených," vyhlásil podľa BBC námestník ministra informácií DNR Daniil Bezsonov a dodal, že sa stále odpratávajú trosky a počty obetí sa môžu zvýšiť.

Ukrajinskí obrancovia Azovstalu sa dostali do zajatia inváznych ruských a proruských síl v máji, keď sa po dlhých a ťažkých bojoch vzdali. Separatisti medzitým avizovali, že chcú príslušníkov ukrajinského pluku Azov a ďalších ukrajinských jednotiek postaviť pred súd kvôli údajným vojnovým zločinom. Mnohí Ukrajinci členov pluku Azov uctievajú ako hrdinu, Moskva ich vykresľuje ako neonacistov.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl poprel útok na väzenie v Olenivke, pri ktorom podľa ukrajinských proruských separatistov zomrelo až 53 ukrajinských vojnových zajatcov. Vinia z neho naopak ruské sily. Rusko sa tak podľa neho snaží Kyjev obviniť z vojnových zločinov a zároveň skryť mučenie a vraždy väzňov. Predstavitelia samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR) a Moskva tvrdia, že ukrajinská armáda ostreľovala z amerických systémov HIMARS územia, ktoré na východe krajiny ovládajú povstalci, a zasiahla pritom väznicu, kde sa nachádzali zajatí ukrajinskí vojaci vrátane príslušníkov pluku.

Počet obetí útoku sa líši podľa rôznych zdrojov, Moskva hovorí o 40 mŕtvych, teritoriálna obrana DNR podľa agentúry TASS až o 53 mŕtvych, hlási aj desiatky ranených. Pôvodne hovorili o 40 mŕtvych. Podobné tvrdenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok