Bývalej ruskej televíznej moderátorke udelil súd v Moskve pokutu. Obvinenia z diskreditácie armády odmieta

TA3 ČTK
28.7.2022 15:58

Moskovský súd vo štvrtok potrestal ruskú novinárku Marinu Ovsiannikovovú za "diskreditáciu ruskej armády" pokutou 50 000 rubľov. Ovsiannikovová sa preslávila v Rusku aj zahraničí, keď v marci svojim protestom proti ruskej invázii na Ukrajinu narušila živé vysielanie najsledovanejšej ruskej televízie.

Bývalej ruskej televíznej moderátorke udelil súd v Moskve pokutu. Obvinenia z diskreditácie armády odmieta
Facebook/Marina Ovsyannikova

Teraz ale dostala pokutu za svoje výroky, ktoré predniesla nedávno pri uväznení iného kritika vojny Ruska proti Ukrajine, opozičného politika Iľju Jašina.

Vykonštruovaný proces

"Súd uznáva Ovsiannikovovú za vinnú a udeľuje jej trest v podobe pokuty vo výške 50-tisíc rubľov," vyhlásila sudkyňa podľa spravodajcu agentúry TASS v súdnej sieni.

Ovsiannikovovú 17. júla zadržali policajti, ktorí s ňou spísali protokol na policajnom oddelení krasnoselského policajného okrsku kvôli výrokom pred budovou súdu, ktorý 13. júla poslal opozičného politika Iľju Jašina do väzby. Novinárom vtedy povedala, že "vojna na Ukrajine je zločin, zbesilý pokus udržať sa pri moci" a že je presvedčená, že páchateľ nakoniec zasadne na lavicu obžalovaných pred medzinárodným tribunálom. 

Podľa policajného protokolu sa tak vyslovila proti "špeciálnej vojenskej operácii", ako Kremeľ nazýva vojnu proti Ukrajine, a tiež proti "počínaniu vrchného veliteľa", teda proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Dnes pred súdom novinárka prakticky zopakovala svoje slová, že vojna je najhorší zločin 21. storočia. Obvinenia označila za absurdné. "Je úplne jedno, či ma obviníte z podpálenia Kaspického mora či šírenia opičích kiahní. Tento súdny proces je úplne vykonštruovaný a usporiadaný s cieľom zastrašiť ma a všetkých ľudí, ktorí nesúhlasia s touto vojnou v Rusku," povedala podľa ruskojazyčného webu BBC.

Opäť sa postaví pred súd

Ovsiannikovová prvýkrát verejne vyjadrila odpor proti ruskej invázii na Ukrajinu v polovici marca, keď sa v hlavnom vysielacom čase najsledovanejšej ruskej televíznej stanice objavila za chrbtom moderátorky a roztiahla plagát, ktorý hlásal, že stanica šíri propagandu, a vyzýval na ukončenie vojny. Novinárke vtedy televízia dala výpoveď a úrady jej uložili pokutu 30 000 rubľov za vopred neohlásený verejný protest a za výzvy na nepovolené protesty.

Po ukončení spolupráce s ruskou televíziou sa Ovsiannikovová stala prispievateľkou nemeckého denníka Die Welt. Vydala sa pracovne aj na Ukrajinu, odkiaľ ju ale podľa jej vlastných slov musela redakcia nemeckého denníka evakuovať, pretože jej pôsobenie v krajine tvrdo kritizovali novinári iných médií. Do Ruska sa podľa médií novinárka vrátila kvôli súdu so svojím manželom ohľadom zverenia dieťaťa do starostlivosti. Tento súd bol medzitým odročený na koniec septembra.

Ovsiannikovová tento mesiac podnikla solitérnu protestnú akciu priamo oproti Kremľu, sídlu prezidentskej administratívy. Držala v rukách plagát s nápisom "Putin je vrah. Jeho vojaci sú fašisti. Zomrelo 352 detí. Koľko detí ešte musí zomrieť, aby ste prestali?" K nohám si pri tom položila bábiky postriekané červenou farbou.

Kvôli "diskreditácii ruskej armády" má Ovsiannikovová znovu stáť pred súdom budúci mesiac. Zatiaľ čo po prvýkrát jej v správnom konaní hrozila len pokuta, pri opakovanom skutku ju súd môže uložiť až tri roky väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok