Ukrajina má nového protikorupčného prokurátora. Post bol prázdny takmer dva roky

TA3 TASR
28.7.2022 13:49

Po takmer dvoch rokoch Ukrajina opäť obsadila post protikorupčného prokurátora. Novým šéfom Špecializovanej protikorupčnej prokuratúry sa stal právnik Olexandr Klymenko, oznámil vo štvrtok na sociálnej sieti Telegram vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Kuleba: Ukrajine a Západu sa podarilo zabrániť Rusku v eskalácii
TASR/AP

Klymenkov predchodca Nazar Cholodnyckyj, ktorý bol prvým šéfom tejto prokuratúry na Ukrajine, ohlásil svoju rezignáciu v auguste 2020 s tým, že odchádza z vlastnej vôle. Odvtedy bola táto funkcia obsadená len zástupcom prokurátora. Klymenko predtým pracoval ako vyšetrovateľ pri Národnom protikorupčnom úrade. V boji o pozíciu protikorupčného prokurátora zvíťazil už vlani v decembri. Na jeho vymenovanie apelovali vyslanci skupiny krajín G7.

Agentúra DPA pripomína, že korupcia je jedným z najväčších problémov Ukrajiny, ktorá sa usiluje stať členským štátom EÚ. Západ požaduje od Kyjeva, aby sa rozhodne zasadzoval za boj proti trestným činom úplatkárstva.

Protikorupčné inštitúcie založila Ukrajina, ktorej ekonomika v dôsledku rozsiahlej korupcie prichádzala o miliardy hrivien, v rokoch 2014–15 na nátlak darcov zo Západu. Napriek tomu skončila Ukrajina v roku 2021 v rebríčku mimovládnej organizácie Transparency International po Rusku ako druhá najskorumpovanejšia krajina Európy, všíma si DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok