Sláva Rusku, znie pod Putinovým portrétom. Ukrajinci si v Chersone vyzdvihujú ruské pasy

TA3 ČTK
28.7.2022 08:12

Zatiaľ čo miestnosťou znie melódia ruskej a niekdajšej sovietskej hymny, malá skupina Ukrajincov v Chersone, ktorý pred takmer piatimi mesiacmi dobyli ruskí vojaci, prisahá vernosť Moskve. Následne dostanú čerstvo vydané ruské pasy, píše agentúra Reuters.

Počet obetí ruského útoku na Odesu stúpol na 20. Rakety zasiahli civilné ciele
TASR/AP

"Milujem Rusko. Slávu Rusku," hovorí po prísahe, že bude brániť Ruskú federáciu, 58-ročný Ihor Čajka, jeden z troch prítomných. Ďalšia zo skupinky, 92-ročná Oleksandra Safronovová, si utiera slzy z očí. "Som šťastná. Ďakujem," hovorí ozbrojenému mužovi v zdravotníckom rúšku, ktorý jej podal ruský pas.

Táto ceremónia v Chersone, ktorá sa odohrala pod portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina a ruským štátnym znakom s dvojhlavým zlatým orlom, je v juhukrajinskej Chersonskej oblasti iba jednou z mnohých za posledné týždne.

Vydali už vyše 2000 pasov

Ruskom dosadené úrady v oblasti uvádzajú, že vydali cez 2300 ruských pasov a prijali cez 11.000 žiadostí o ne. Kyjev a Biely dom tvrdia, že ide o nelegálnu snahu Moskvy anektovať okupované územie v rámci toho, čomu hovoria ruské imperialistické rozpínanie. Moskva tvrdí, že na Ukrajine vykonáva "špeciálnu vojenskú operáciu" za účelom ochrany svojho územia a ruskojazyčného obyvateľstva, ktoré je podľa nej prenasledované ukrajinskými úradmi. To Kyjev odmieta.

Kontrola nad Chersonskou oblasťou Rusku poskytuje pozemný koridor s ukrajinským Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Časť ľudí, ktorých tu pred začiatkom vojny žilo milión, utiekla.

Okupanti plánujú referendum

Najskôr na september plánujú okupanti usporiadať referendum o pripojení k Rusku. Podľa Ukrajiny by také hlasovanie, ak k nemu dôjde, bolo protiprávne. Svoju oblasť si chce vziať späť silou. Pre túto chvíľu ale nad hlavnou správnou budovou v Chersone veje ruská vlajka. Neďaleko budovy na bezpečnosť dohliada ruské obrnené vozidlo.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nykolenko uviedol, že Rusko pred referendom rozdáva pasy, "aby ospravedlnilo okupáciu" a navodilo dojem, že sa Cherson k Ruskej federácii pripojiť dobrovoľne. To je podľa neho ďaleko od pravdy.

"Vidíme, že sa Ruská federácia snaží územie pohltiť. Snaží sa zaviesť okupačnú administratívu," povedal Nikolenko, podľa ktorého je dopyt po ruských pasoch veľmi nízky a "medzi miestnou populáciou nie príliš populárny". Niektorí starší ľudia podľa neho majú pocit, že si musia pasy zaobstarať, aby mali prístup k humanitárnej pomoci.

Úrady v Chersonskej oblasti tvrdia, že v 11 oddeleniach pre výdaj pasov v oblasti je denne odbavených 300 budúcich ruských občanov. Tí stoja v radoch s dokumentmi, ktoré často zahŕňajú sovietske rodné listy. Žiadatelia si môžu ponechať ukrajinské občianstvo.

Novinára pri návšteve v jedného z úradov privítal ozbrojený ruský vojak, od hlavy až po päty odetý v maskáči, z ktorého mu boli vidieť len oči. Všetci prichádzajúci do kancelárie na prízemí dvojposchodovej komerčnej budovy smerovali cez detektor kovov. Na plagátoch pri recepcii sa k návštevníkom prihovárali heslá "Rusko je tu navždy" a "V ústrety budúcnosti spoločne s Ruskom".

Tešia sa na ruský dôchodok

Oproti kancelárii sedel na lavičke muž, ktorý sa predstavil len ako Pedro, a ktorý o sebe povedal, že si požiadal o ruský pas. Oblasť podľa neho prechádza zložitým prechodným obdobím, ktoré môže trvať pol roka, ale že sa teší na vyhliadku na ruský dôchodok. Priemerná ruská penzia je vyššia ako tá ukrajinská, ukazujú oficiálne dáta z oboch krajín. "Možno sa dožijeme pekných chvíľ v živote, keď sa ľudia budú usmievať a spievať si piesne," povedal Pedro.

Pred vládnou budovou v Chersone sa na začiatku tohto týždňa zhromaždili desiatky ľudí v rade na jednorazovú dávku od Ruskom dosadených úradov. "Tých 10.000 rubľov (zhruba 163 eur) neuškodí," povedala v rade stojaca 83-ročná dôchodkyňa Svitlana Stepanovová. Úradníci podľa nej zostavili zoznamy ľudí, ktorí majú na dávku nárok, novinárom sa ale nepodarilo zistiť, aké kritériá boli pre tento zoznam nastavené. Priemerný mesačný dôchodok na Ukrajine podľa oficiálnych údajov činí okolo 4400 hrivien (približne 116 eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok