Zelenskyj uspel. Ukrajinský parlament schválil prezidentov návrh na nového generálneho prokurátora

TA3 ČTK
27.7.2022 13:37

Ukrajinský parlament dnes schválil právnika a poslanca Andrija Kostina novým generálnym prokurátorom. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo ho na tento post navrhol prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra Unian.

Nemecko označilo Lavrovove vyjadrenia o Zelenskom a Hitlerovi za absurdné
TASR/AP

Za Kostina hlasovalo 299 zákonodarcov jednokomorového parlamentu, zdržalo sa 32 a 33 nehlasovalo. Zasadnutie parlamentu sledoval aj Zelenskyj.

Kostin je poslancom za stranu Sluha národa, z ktorej vzišiel ako prezident aj Zelenskyj. Od roku 2020 Kostin vedie parlamentný výbor pre právne záležitosti. Podľa serveru Ukrajinska pravda v minulosti čelil počas svojho pôsobenia v tejto úlohe kritike kvôli zamestnávaniu príbuzných svojich kolegov aj kvôli nepriznaniu príjmov z predaja bytu. Tento vyštudovaný právnik bol tiež od roku 2010 členom mestskej rady v Odese.

Predchádzajúcu generálnu prokurátorku Irynu Venediktovovú Zelenskyj uvoľnil z funkcie 17. júla, v rovnaký deň skončil aj šéf tajnej služby SBU Ivan Bakanov. Parlament ich formálne odvolal o dva dni neskôr.

Venediktovová bola okrem iného zodpovedná za stíhanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine. V roku 2020 sa stala prvou ženou, ktorá na Ukrajine zastávala funkciu generálnej prokurátorky. Svoje rozhodnutie odvolať oboch činiteľov prezident vysvetlil tým, že na Ruskom okupovanom území Ukrajiny pracuje proti záujmom štátu cez 60 pracovníkov ukrajinskej tajnej služby SBU a prokuratúry, čo vyvoláva otázky ohľadom práce predstaviteľov týchto dvoch inštitúcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok