Súd EÚ potvrdil zákaz vysielania ruskej televízie RT. Peskov pohrozil, že Kremeľ podnikne podobné opatrenia

TA3 ČTK
27.7.2022 13:24

Všeobecný súd Európskej únie potvrdil marcový zákaz EÚ vysielania ruskej televízie RT (predtým Russia Today) pre systematické dezinformácie. Informovala o tom agentúra Reuters. Súd podľa agentúry AFP zamietol žiadosť RT France o zrušenie pozastavenia jej vysielania, ktoré únia nariadila v rámci sankcií voči Moskve kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil verdikt za "extrémne negatívny" a pohrozil podobnými krokmi voči západným médiám v Rusku.

Televízia RT zaregistrovala svoju pobočku v USA ako zahraničného agenta
SITA/AP

Európska únia zakázala onedlho po ruskej invázii na Ukrajinu vysielanie Moskvou podporované stanice RT a tiež internetového servera Sputnik, ktoré nemožno šíriť na káblovej televízii ani prostredníctvom internetu. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell vtedy povedal, že cieľom zákazu je znemožniť "systematickú manipuláciu s informáciami a šírenie dezinformácií, ktoré Kremeľ používa ako nástroj pri útoku na Ukrajinu".

Všeobecný súd, ktorý je považovaný za druhý najvyšší únijný súd, došiel podľa agentúr k záveru, že dočasný zákaz vysielania, ktorý Únia vydala, nespochybňuje slobodu prejavu ako takú. Práve tým argumentovali ruské štátne médiá vo svojej žalobe proti marcovému rozhodnutiu bloku Únie.

"Podobné nátlakové opatrenia prijímame a budeme prijímať proti západným médiám pôsobiacim u nás v krajine," reagoval na verdikt hovorca Kremľa Peskov. "Tiež ich nenecháme pracovať v našej krajine," dodal. RT sa môže odvolať na Súdny dvor Európskej únie, ktorý je v európskej dvadsaťsedmičke najvyšším súdom, poznamenal Reuters.

Rusko tento rok opustilo mnoho zahraničných novinárov a mnoho zahraničných médií tam pozastavilo svoju činnosť. Reagovali tak na zavedenie zákona, v rámci ktorého hrozí až 15 rokov väzenia za publikáciu toho, čo úrady označia za dezinformáciu o ruskej armáde či diskreditáciu ruských ozbrojených síl. Skončili kvôli tomu aj niektoré ruské médiá, napríklad liberálna rozhlasová stanica Echo Moskvy.

RT dlhodobo čelí kritike, že šíri ruskú vládnu propagandu a protizápadné dezinformácie. Podobne je vnímaný aj štátny internetový server Sputnik, ktorý má množstvo jazykových mutácií vrátane slovenčiny. Podľa agentúry Reuters sa RT môže proti rozhodnutiu súdu odvolať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok