Suzuki prináša ďalšiu generáciu SUV Grand Vitara. Dočkáme sa jej aj na našom trhu?

TA3/SZ
27.7.2022 11:00

Suzuki predstavilo ďalšiu generáciu úspešného modelu Grand Vitara, ktorý sa stal aktuálne najväčším modelom v ponuke značky. Uvidíme však novinku aj na našich cestách?

Suzuki prináša ďalšiu generáciu SUV Grand Vitara. Dočkáme sa jej aj na našom trhu?
Suzuki

Hneď na úvod môžme vidieť pozmenené proporcie karosérie v porovnaní s bežnou Vitarou. Obe autá síce majú rovnaký rázvor kolies 2.6 metra, no Grand Vitara meria na dĺžku až 4.34 metra a je široká slušných 1.79 metra. Rozmerovo by sme teda väčšie auto v ponuke Suzuki hľadali márne. Čo sa týka použitej podvozkovej platformy tak Grand Vitara využíva platformu Suzuki TECT. Aj v tomto prípade značka ťažila zo spolupráce s Toyotou a tak majú obe značky vo svojej ponuke takmer rovnaké auto líšiace sa v drobných detailoch, ako napríklad svetlomety či iná palubná doska. Takáto kooperácia prináša mnoho výhod. Najhlavnejšou, ktorú pocíti aj zákazník je zníženie nákladov na výrobu a vývoj, čo sa odráža aj na výslednej cene auta. V ponuke Toyoty by sme tento model našli pod označením Urban Cruiser.


Suzuki Suzuki

Po stránke dizajnu si môžme v prednej časti všimnúť výraznú prednú masku a robustne oplastovanie v spodnej časti nárazníku. Zaujímavosťou sú predelené svetlomety, ktoré v hornej časti disponujú denným svietením a v spodnej časti nájdeme hlavnú jednotku LED svetlometov. Zadná časť je taktiež zo spodnej časti obrnená výrazným oplastovaním. Osviežením sú aj vzadu prítomné LED svetlomety s predĺženou líniou tvoriacou svetelný pás.

Suzuki Suzuki

V interiéri taktiež cítiť modernizáciu, ktorá sa dotkla najmä palubnej dosky. Tá dostala do výbavy až 9 palcový displej multimediálneho systému, ktorý využíva najnovší operačný systém Suzuki Connect. Novinkou je aj plne digitálny prístrojový panel a možnosť objednania head-up displeju. V príplatkových možnostiach potom nájdeme výkonnejší audio systém, odvetrávané sedadlá, parkovacie kamery či možnosť bezdrôtového dobíjania smartfónu.

Suzuki Suzuki

Pod prednou kapotou nájdeme známy 1.5 litrový benzínový štvorvalec s maximálnym výkonom 100 konských síl a 137 Nm krútiaceho momentu. Spaľovaciemu motoru dopomáha mild-hybridný systém, ktorý nie len znižuje emisie, ale aj asistuje benzínovému agregátu. Táto jednotka bude dostupná s pohonom predných, ale aj všetkých štyroch kolies, a taktiež ju buď možné kombinovať buď s manuálnou, alebo automatickou prevodovkou. Grand Vitara novej generácie sa dostane primárne na indický trh, no s veľkou pravdepodobnosťou Suzuki zaradí tento model do ponuky aj na iných trhoch. Či sa však dostane aj na Slovensko je aktuálne otázne a musíme si počkať na ďalšie vyjadrenia značky.

Témy: Suzuki
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok