Putin sa možno stretne s bývalým kancelárom Schröderom, ktorý je v Moskve na dovolenke

TA3 TASR
26.7.2022 13:56

Bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder je v Moskve. Oznámil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Pesko, ktorý nevylúčil ani možné stretnutie exkancelára s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informuje agentúry Reuters a webovej stránky nemeckého týždenníka Focus.

Putin sa možno stretne s bývalým kancelárom Schröderom, ktorý je v Moskve na dovolenke
twitter.com/visegrad24

"Pokiaľ mi je známe, je v Moskve," povedal Peskov novinárom v súvislosti so Schröderovým pobytom. "Stretnutie nie je naplánované, avšak možný kontakt nevylučujeme," dodal Peskov.

Schröder na otázku novinárov o dôvode svojej návštevy Moskvy povedal, že je na dovolenke, píše Focus. Do Moskvy priletel v nedeľu s lietadlom azerbajdžanských aerolínií z Baku, napísal na svojej webovej stránke týždenník Bild.

Schröder zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) bol nemeckým spolkovým kancelárom v rokoch 1998–2005. Neskôr sa stal členom dozornej rady ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť. Takisto podporoval výstavbu plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý priváža ropu do Nemecka z Ruska cez Baltské more, pripomína Reuters.

Bývalý kancelár roky čelil kritike v súvislosti so svojimi pozíciami v ruských štátnych podnikoch a až v dôsledku narastajúceho tlaku sa v máji tohto roka rozhodol rezignovať na svoj post v Rosnefte. Odmietol tiež nomináciu do rady ďalšieho ruského plynárenského gigantu Gazprom.

V máji sa rozpočtový výbor nemeckého parlamentu rozhodol, že zbaví Schrödera niekoľkých oficiálnych výhod, ktoré užíval ako bývalý spolkový kancelár – vrátane kancelárie v Bundestagu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok