Prvá nemecká ministerka zahraničných vecí v histórii. Kto je Annalena Baerbocková?

TA3/ Politico.eu; bundestag.de; dw.com
26.7.2022 10:00

Politička Zelenej strany získala mnoho pochvál aj od svojich konzervatívnych kolegov za svoju vytrvalosť a stabilitu v čase veľkých kríz a zmien v celej Európe, vrátane zmien v nemeckej zahraničnej politike. Obdivujú ju aj za to, ako reprezentuje Nemecko počas vojnového konfliktu na Ukrajine, ktorý ovplyvňuje celý svet.

Prvá nemecká ministerka zahraničných vecí v histórii. Kto je Annalena Baerbocková?
TASR/DPA

Baerbocková sa v mladosti venovala akrobatistickej gymnastike na trampolíne a zúčastňovala sa národných súťaží. Počas školy mala možnosť ísť na výmenný študijný pobyt do USA, kde jej šport pomohol integrovať sa, povedala to v rozhovore pre nemecký Der Spiegel

„Pre mňa to bola veľmi formujúca skúsenosť cítiť sa cudzo, cítiť, aké to je neovládať jazyk tak dobre a čo to robí s charakterom a sebavedomím človeka,“ povedala a dodala, že hranie futbalu jej pomohlo nadviazať nové priateľstvá. "Šport ostal pre mňa takou ústrednou spoločenskou témou, pretože je nesmierne dôležitý pre súdržnosť,“ uviedla Baerbocková.

Politické začiatky

Baerbocková pôsobila v rokoch 2005 až 2008 ako manažérka kancelárie vtedajšej poslankyne Európskeho parlamentu Elisabeth Schroedterovej. V roku 2009 terajšia nemecká ministerka zahraničia neúspešne kandidovala do Spolkového snemu, no vo voľbách v roku 2013 uspela a odvtedy tam zastáva svoje miesto. V rokoch 2013 až 2017 pôsobila ako hovorkyňa Zelených pre klimatickú politiku, než sa v roku 2018 stala spolulíderkou strany spolu s Robertom Habeckom.

Baerbocková zohrala v strane kľúčovú rolu, čo sa týka ukončenia škatuľkovania poslancov v strane na fundamentalistov a realistov. Ona a Habeck vyhrali voľby ako spolulídri, aj keď boli obaja vnímaní ako centristi, zatiaľ čo vedenie strany bolo tradične rozdelené na dva bloky.

Značnú časť svojej politickej energie však sústredila na medzinárodné záležitosti, pričom zaujala centristickú líniu a presadzovala silnejšiu spoločnú zahraničnú politiku EÚ. Na rozhorčenie niektorých tradičných zelených voličov strana v roku 2020 schválila program, ktorý označil NATO za „nevyhnutnú“ súčasť európskej bezpečnosti a podporil rozšírenie obrannej spolupráce EÚ. Zároveň však označila vtedajší cieľ Aliancie, aby všetci členovia vynaložili na obranu aspoň 2 percentá HDP, ako „nie ozaj nápomocný," píše americký politický web Politico.

Annalena Baerbocková (41) sa narodila v Hannoveri v roku 1980 sociálnej pedagogičke a inžinierovi. Vyrastala na farme so svojimi dvomi sestrami. V roku 2000 začala študovať politológiu na Univerzite v Hamburgu. Odtiaľ ju jej kroky viedli na London School of Economics and Political Science, kde sa venovala medzinárodnému právu. Svoju dizertačnú prácu začala písať na Free University of Berlin, avšak nedokončila ju, pretože sa naplno pustila do budovania politickej kariéry.

Bojovníčka za klímu

Keď Baerbocková nastúpila do úradu v decembri 2021, oznámila presun zodpovednosti za medzinárodnú klimatickú politiku z ministerstva životného prostredia na svoje ministerstvo zahraničných vecí a uviedla, že bude hlavným vyjednávačom Nemecka na klimatických konferenciách OSN. Toto bolo vnímané ako vylepšenie ministerstva zahraničia, ktoré v posledných rokoch stratilo pôdu pod nohami v prospech kancelárky, uvádza nemecká spravodajská televízia DW News.

Pred svojou prvou oficiálnou cestou do Paríža ako ministerka zahraničia v roku 2021, vyhlásila: "Od prvého dňa poskytnem medzinárodným klimatickým politikám priestor, ktorý si zaslúžia v diplomatickej agende." Pokračovala vo svojom stanovisku tým, že "najdôležitejšou úlohou v diplomacii je predchádzať krízam, kontrolovať ich a pokiaľ, čo možno najskôr ich začať riešiť. Žiadna kríza nie je väčšou hrozbou pre budúcnosť ľudstva ako klimatická kríza."

Či sa súčasná popularita Baerbock udrží v dlhodobom horizonte, sa uvidí. Prvé mesiace v úrade však využila na to, aby sa vzoprela skeptikom a udržala sa na svetovej scéne.

Slovensko-nemecké vzťahy

Nemecko a Slovensko sú blízkymi partnermi v Európskej únii a NATO, do ktorého Slovensko vstúpilo v roku 2004. O kvalite bilaterálnych vzťahov svedčí frekvencia návštev na vysokej úrovni v oboch smeroch. Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier naposledy pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska v septembri 2021. V roku 2019 bol spolkovej kancelárke Angele Merkelovej na slávnostnom odovzdávaní cien v Bratislave odovzdaný Rad Bieleho dvojkríža SR, píše sa na oficiálnej stránke nemeckého kabinetu zahraničných vecí.

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, zostalo Nemecko najdôležitejším obchodným partnerom Slovenska z hľadiska vývozu aj dovozu. V Slovenskej republike od jej založenia v roku 1993 investovalo približne 500 nemeckých spoločností, ktoré vytvorili okolo 160-tisíc pracovných miest. To znamená, že Nemecko je jedným z hlavných priamych zahraničných investorov na Slovensku.

Vojnový konflikt na Ukrajine dal do pozoru celú Európu. Nemecko bolo jednou z krajín, ktoré sa začali angažovať v obrane východného krídla NATO. Slovensko sa radí medzi najviac zraniteľné krajiny, čo sa týka konfliktu, kedže sa to deje len pár kilometrov od našich hraníc. V rámci spolupráce Aliancie, Nemecko vyslalo na Slovensko svojich vojakov a tiež raketový systém Patriot.

Prvá návšteva Slovenska

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok prijme v utorok 26. júla nemeckú ministerku zahraničných vecí Annalenu Baerbockovú, ktorá pricestuje na pracovnú návštevu Slovenskej republiky.

Nemecko je strategickým partnerom Slovenska, a preto s cieľom ďalšieho posilňovania vzájomných vzťahov podpíšu šéfovia diplomacií politickú Deklaráciu o prehĺbenom dialógu oboch krajín na roky 2022 – 2024. Ministri budú rokovať o bilaterálnych vzťahoch, situácii na Ukrajine v dôsledku ruskej agresie, otázkach bezpečnosti a obrany, rozširovaní EÚ a ďalších európskych témach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok