Najmladší jazdec v histórii F1 sa stal veteránom tímu Red Bull. Kto je Max Verstappen?

TA3/ redbull.com, insider.com
31.7.2022 07:00

Max Verstappen (24) sa narodil do belgicko-holandskej rodiny, pre ktorú pojem moto-šport nebol ani zďaleka neznámy. Maxov otec Jos Verstappen je bývalý jazdec Formuly 1 a jeho mama Sophie Kumpenová sa v mladosti venovala kartingu. V 17 rokoch sa pripojil k tímu Red Bull a stal sa tak najmladším jazdcom v histórii F1.

VERS
TASR/AP

Zdá sa to až neuveriteľné, prihliadnúc na Maxov mladý vek, ale oficiálne sa stal najskúsenejším jazdcom tímu Red Bull v histórii. Verstappen odštartoval svoje 130. preteky vo farbách Red Bullu na VC Francúzska a prekonal doterajší rekord Marka Webbera, ktorý za tím súťažil v rokoch 2007 až 2013. Verstappen s najväčšou pravdepodobnosťou bude tento rekord len prekonávať, pričom úradujúci šampión má zmluvu s Red Bullom až do roku 2028.

Rýchlosť v krvi

Syn bývalého jazdca F1 Josa Verstappena a belgickej motokárovej šampiónky Sophie Kumpenovej sa vrhol do sveta moto-športu už v predškolskom veku. Začal vyhrávať národné, medzinárodné a svetové tituly. Potom, keď dosiahol požadovaný vek, presedlal na monoposty v sezóne 2014 a zúčastnil sa majstrovstiev Európy FIA Formuly 3.

Max sa postavil oproti skúsenejším jazdcom a vyhral 10 pretekov, čo mu zaistilo tretie miesto v šampionáte. Svoj cieľ však videl už dlho predtým v F1 a vo veku 16 rokov sa pripojil k juniorskému tímu Red Bull. O dva roky neskôr, v roku 2015, ho stajňa Toro Rosso výhlasila za plnohodnotného pretekára tímu na sezónu 2015.

Výzva bojovať o väčšie úspechy bola jasná a pred Veľkou cenou Španielska 2016 bol Max draftovaný do zostavy Red Bull Racing. Kvalifikoval sa ako tretí a odjazdil bezchybné preteky, aby získal svoje prvé víťazstvo v F1 a stal sa najmladším víťazom pretekov. V priebehu nasledujúcich štyroch sezón sa Max pevne etabloval ako hlavná hviezda tohto športu a opakovaný víťaz pretekov.

Kariéra v F1

Sľubnejšie výsledky pre Maxa prišli v roku 2017, keď mu víťazstvá v Malajzii, Mexiku, Japonsku a Číne zabezpečili celkové šieste miesto. Verstappenova forma sa však v roku 2018 výrazne zlepšila, keď skončil na celkovom štvrtom mieste vďaka víťazstvám v Rakúsku a Mexiku a sérii pôsobivých pódiových umiestnení po celom svete.

Verstappen bol v sezóne 2019 Formuly 1 opäť o niečo lepší a celkovo skončil v poradí na treťom mieste v dôsledku konzistentných výkonov, ktoré mu vyniesli pódiové umiestnenia v Austrálii a Španielsku. Nezabudnuteľné víťazstvo dosiahol na okruhu Red Bull Ring na VC Rakúska, pôsobivé prvé miesto získal aj na Hockenheimringu počas dramatickej Veľkej ceny Nemecka. Sezónu 2019 zakončil pódiovými umiestneniami v Maďarsku, Singapure, USA, prvým miestom v Brazílii a druhým miestom v Abú Zabí, aby potvrdil svoju povesť jedného z najimpozantnejších jazdcov Formuly 1.

Verstappen v roku 2020 ukončil špekulácie o svojej budúcnosti podpísaním predĺženia zmluvy. Po tom, čo dosiahol tretie miesto vo Veľkej cene Štajerska, bol ešte lepší, keď skončil druhý na Veľkej cene Maďarska a Veľkej cene Británie. V tom momente už bolo jasné, že Verstappen si z pódia F1 urobil svoj domov. Holandský jazdec zakončil sezónu vo veľkom štýle víťazstvom v Abú Zabí a ukončil sezónu na celkovom treťom mieste.

Majster sveta

Sezóna 2021 bola sezóna, v ktorej sa Max objavil mnohokrát na pódiových pozíciach a stával sa reálnym uchádzačom o svetový šampionát. Prognózy sa splnili a Max si zabezpečil svoj prvý titul majstra sveta Formuly 1.

Max získal titul za dramatických okolností. Haváriu so svojim najväčším rivalom Lewisom Hamiltonom v Silverstone označil za jeden z jeho najhorších momentov sezóny, ktorý vyvolal rozsiahlu kontroverziu a diskusiu medzi fanúšikmi. „Pozeráte sa jeden druhému do očí,“ povedal Verstappen pre BBC. „Nehovoríte toho veľa, ale naopak, veľa si toho uvedomíte a naozaj si ten súboj veľmi ceníte. Niekedy sme sa nenávideli, ale to je v poriadku. To je súťaživý duch nás oboch. Je to neuveriteľný jazdec,“ prezradil Max.

Najnapínavejším pretekom bola VC Abu Zabí, ktorou sa končí sezóna. Obaja rivali v nej štartovali s rovnakým počtom bodov. Naposledy sa niečo také stalo pred viac ako 40 rokmi, v prípade pretekárov Fittipaldiho a Regazzoniho, uviedol web Šport.sk.

Max dodal, že nebol priestor na chyby, pretože Lewis bol pripravený kedykoľvek zaútočiť, píše americký web planet F1.

27 wins

15 pole positions

69 podiums

19 fastest laps

Zaujímavé fakty zo života

Aj keď Max prežil väčšinu detstva v Belgicku, vyhlásil, že vždy sa cítil viac ako Holanďan, svoje pretekárske začiatky strávil skôr s otcom. To je aj dôvod, prečo Max súťaži pod holandskou vlajkou. O to väčšie bolo jeho nadšenie, keď sa v roku 2021 do seriálu F1 znovu zaradila VC Holandska.

Na Veľkej cene v Singapure v roku 2018 musel googliť samého seba, aby ho ochranka pustila dnu, keďže si zabudol preukaz."Nechceli ma pustiť na trať, pretože ma nespoznali a nemal som pri sebe žiadny doklad," povedal.

Keď Verstappen preteká na Veľkej cene Holandska, Belgicka alebo Rakúska, „Oranžová armáda,“ ako sa jeho fanúšikovia nazývajú, vždy spieva pieseň „Super Max“. Pieseň zložili v roku 2016 traja fanúšikovia – Marco Mars, Rob Toonen a Jeroen Hilgenberg, ktorí si hovoria Pitstop Boys, píše americký web Insider.

Bývalý tímový kolega z Red Bullu Alex Albon o Maxovi povedal, že má veľa sebavedomia, no netreba si to mýliť s aroganciou. „Sú chvíle, keď sa pripravujem na kvalifikačné preteky a pozerám sa na dáta alebo čokoľvek, a Max hrá FIFA alebo Call of Duty. Obdivujem to, želám si, aby som mohol byť tiež taký uvoľnený.“

Maxov príchod do F1 zmenil spôsob náboru nových pretekárov. Verstappen sa stal pre Red Bull obrovským prínosom a ukázal, čoho sú dnešní mladí jazdci schopní. Max zrejme pripravil pôdu pre ďalšie mladé talenty, pretože po jeho prestupe do Red Bullu sa mnoho nováčikov dostalo do veľkých tímov, ako Charles Leclerc, Lando Norris, Alex Albon, George Russell a Pierre Gasly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok