Max Verstappen využil chybu Leclerca a ovládol VC Francúzska

TA3 TASR
24.7.2022 16:55

Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na nedeľňajšej Veľkej cene Francúzska, dvanástom podujatí motoristického seriálu MS F1. Za obhajcom titulu a lídrom šampionátu prišli do cieľa Mercedesy Britov Lewisa Hamiltona a Georgea Russella.

Max Verstappen využil chybu Leclerca a ovládol VC Francúzska
Eric Gaillard/Pool via AP

Pre 24-ročného Verstappena to bolo siedme víťazstvo v sezóne a 27. v kariére, po ktorom zvýšil svoj náskok na čele priebežného poradia. Monačan Charles Leclerc (Ferrari) si síce vybojoval siedmu pole position v ročníku, no preteky sa pre neho skončili v 18. kole po náraze do bariéry.

Víťaz kvalifikácie zvládol štart a Verstappena nepustil pred seba. Vydarený odpich mal štvrtý Hamilton, ktorý sa dostal pred Pereza a o dve priečky si polepšil pôvodne siedmy Alonso.Na čele sa odpútala dvojica Leclerc, Verstappen. Monačan odolal viacerým atakom Verstappena, ktorého snaha o ofenzívu postupne slabla. Verstappen prišiel do boxov v 17. kole z druhej priečky a po návrate na trať sa zaradil na siedmu. Dovtedy pomerne pokojné dianie narušil Leclerc, ktorý v 18. kole v pozícii lídra neudržal monopost na trati, po výjazde z pravotočivej zákruty spravil "hodiny" a nárazom do bariéry sa pre neho preteky skončili.

Viacerí pretekári využili situáciu na prezutie, vrátane Sainza, ten však dostal 5-sekundový trest za nebezpečný výjazd od mechanikov, ktorým ohrozil jazdca Williamsu. Na čele sa ustálila trojica Verstappen, Hamilton, Perez. V 30. kole zaujal tesný súboj Sainza s Russellom, po ktorom sa Španiel dostal na piate miesto. Verstappen si bez problémov postrážil prvé miesto, za ním finišoval Hamilton, ktorý absolvoval svoju 300. veľkú cenu. Sainz, Perez a Russell predviedli viacero súbojov o tretiu priečku, z ktorých vyťažil tretí menovaný, čím zabezpečil pódiové double Mercedesu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok