ONLINE: Johnson udelil Zelenskému cenu Winstona Churchilla, na Rusmi okupovaných územiach narástla kriminalita

TA3 TASR ČTK
26.7.2022 06:34

Britský premiér Boris Johnson udelil ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenému cenu Winstona Churchilla, a to za neuveriteľnú odvahu. Ukrajinská polícia tvrdí, že na okupovaných územiach narástol počet vrážd a krádeží áut. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:01 Podľa večerného hlásenia ukrajinského generálneho štábu ostreľujú ruské okupačné sily menšie dediny v okolí Slovjansku, postúpiť smerom k mestu sa im ale nepodarilo. Tvrdé boje pokračujú na fronte pri Bachmute, uviedla Ukrajinská pravda.

22:21 Rusko plánuje zorganizovať strategické vojenské cvičenie na východe krajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Cvičenie "Vostok" (Východ) sa bude konať od 30. augusta do 5. septembra. Vo vyhlásení ministerstvo obrany uviedlo, že jeho schopnosť usporiadať toto cvičenie nie je ovplyvnená jeho vojnou na Ukrajine.

21:55 Kyjev má v pláne uzavrieť s Medzinárodným menovým fondom do konca roka dohodu o úverovom programe. Na podporu ekonomiky zničenej vojnou si Ukrajina chce požičať až dvadsať miliárd dolárov.

21:16 Britský premiér Boris Johnson udelil ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenému cenu Winstona Churchilla, a to za neuveriteľnú odvahu. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

20:28 Naftogaz neuhradil platby za dlhopisy. Stal sa prvým ukrajinským štátnym subjektom, ktorý sa od začiatku vojny dostal do platobnej neschopnosti.

19:15 Ukrajinská polícia tvrdí, že na okupovaných územiach narástol počet vrážd a krádeží áut. Celková kriminalita na Ukrajine však v prvom štvrťroku klesla o 25 %, vyhlásil vedúci odboru kriminálneho vyšetrovania Vadym Dzjubynskyj.

19:09 Ukrajinská vláda nariadila štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz, aby začala druhé kolo rokovaní s držiteľmi svojich dlhopisov o reštrukturalizácii dlhu.

Naftogaz je blízko platobnej neschopnosti, pretože v utorok vyprší lehota na splatenie jej medzinárodných dlhopisov. Veritelia odmietli predchádzajúcu ponuku firmy na dvojročné odloženie splátok eurofondov a kupónov splatných v tomto roku a úrokov splatných 19. júla.

18:30 Bezpečnostná služba Ukrajiny zatýka pozorovateľov, ktorí zhromažďujú informácie o pozíciách ukrajinských vojsk v Doneckej oblasti. Tieto informácie potom slúžia na navádzanie ruskej delostreleckej paľby na vojenské či infraštruktúrne ciele. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

17:52 Ukrajinskí obrancovia odrazili ďalšie ruské pokusy o postup v smere na Kramatorsk a Bachmut, reportuje ukrajinský generálny štáb.

17:21 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa 5. augusta stretne v ruskom prístavnom meste Soči so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. V utorok to oznámila turecká prezidentská kancelária, informuje agentúra AFP.

17:04 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na porade vedenia vládnej strany vyhlásil, že jeho ruský náprotivok Vladimír Putin vyjadril želanie, aby Rusko spolupracovalo s Tureckom pri výrobe bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2. Drony vyrába turecká firma Baykar.

O výroku tureckého prezidenta dnes informoval na svojom webe denník Kommersant s odvolaním sa na tureckú televíziu Haber 7. Tá označila Putinovo prianie za "prekvapivý krok", ktorý by mal v prípade realizácie zrejme eliminovať úspešné nasadenie týchto tureckých dronov v ukrajinských službách. 

16:33 Organizácia spojených národov, Turecko, Rusko a Ukrajina otvoria v stredu v Istanbule spoločné koordinačné centrum, ktoré by malo zaistiť obnovenie vývozu obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. 

15:53 Nemecko dodalo Ukrajine už aj prisľúbené salvové raketomety typu Mars II. Oznámila to v utorok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová s tým, že okrem toho Berlín ukrajinským silám doručil aj tri ďalšie samohybné húfnice typu PzH 2000. Informuje agentúra DPA.

15:31 Británia v utorok oznámila, že v reakcii na inváziu ruskej armády na Ukrajinu uvalila sankcie na ďalších 42 osôb - ide o Kremľom dosadených predstaviteľov v Luhanskej a Doneckej oblasti, ako aj o 29 gubernátorov z rôznych regiónov Ruskej federácie. 

15:07 V ukrajinskej Záporožskej oblasti, ktorej časť ovládli Rusi pri svojej invázii na Ukrajinu, Moskva začala pripravovať pôdu pre chystané referendum o pripojení tohto územia k Ruskej federácii, uviedlo ukrajinské Centrum národného odporu. Na miesto Rusko vysiela odborníkov na PR a politických stratégov.

14:20 Zatvorenie ruskej pobočky Židovskej agentúry, ktorá má na starosti prisťahovalectvo do Izraela, by nemalo byť politizované. V utorok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého ide o čisto právnu záležitosť. Informuje agentúra AFP.

14:05 Rusko sa po roku 2024 stiahne z projektu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Na rokovaní s prezidentom Vladimirom Putinom to povedal nový šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov, informovala dnes agentúra Interfax. Rusko chce podľa neho vybudovať vlastnú orbitálnu stanicu.

13:44 Európska únia o pol roka predĺžila platnosť sankcií proti Rusku.

13:01 Po ukrajinskom ostreľovaní  hlavného mesta samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny vypukol v noci na utorok požiar skladu s palivom. Oznámil to na sociálnych sieťach starosta Donecka Olexij Kulemzin. Informuje agentúra Reuters. 

12:21 Členské štáty Európskej únie sa zhodli na pláne, ktorý má obmedziť spotrebu zemného plynu a stanoviť podmienky na vyhlasovanie plynovej núdze. Informovalo o tom české predsedníctvo Rady EÚ.

11:37 Na Ukrajinu dorazilo prvých šesť obrnených vozidiel Stormer. S odvolaním sa na poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka o tom informoval ruskojazyčný server stanice BBC. 

Ukrajinskí predstavitelia v pondelok informovali aj o príchode prvých nemeckých samohybných protileteckých systémov Gepard a poľských tankov PT-91 Twardy. 

11:14 Možnosť, že ruská armáda vpadne i na územie Moldavska je "stále hypotetickým scenárom", vyhlásila moldavská premiérka Natalia Gavrilitaová v rozhovore pre televíziu CNN. Informuje denník The Guardian, ktorý o tom informoval v utorok.

10:45 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba zverejnil v utorok ráno na Twitteri príspevok k vyhrážkam Moskvy voči Európe, že jej Rusko zníži dodávky zemného plynu. 

10:05 Ukrajinská generálna prokuratúra zverejnila v utorok dopoludnia nové údaje o obetiach spomedzi detí, ktoré si zatiaľ vyžiadala invázia Ruska na Ukrajine. Podľa tohto zdroja bolo zabitých 358 detí a najmenej 690 ďalších ich utrpelo zranenia. Informácie priniesla webová stránka britského denníka The Guardian. 

9:31 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v pondelok na Slovensko 2020 osôb. Z toho bolo 623 mužov, 992 žien a 405 detí. O dočasné útočisko požiadalo 184 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 2608 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

9:00 Ruská armáda útočila v utorok nadránom na ukrajinské mestá Odesa, Charkov i Mykolajiv, oznámili na sociálnych sieťach miestni predstavitelia.

Ruské vojsko zaútočilo na prístavné mesto Odesa ráno okolo 06.00 h miestneho času. Podľa hovorcu odeskej oblastnej vojenskej správy Serhija Bratčuka podnikli ruské ozbrojené sily na mesto raketový útok zo strategického lietadla. Ukrajinská armáda v osobitom vyhlásení uviedla, že vzdušná obrana tohto prístavného mesta "zostrelila niekoľko rakiet".

8:49 Šéf regionálnej štátnej správy Mykolajiv uviedol, že na mesto bolo vypálených deväť rakiet.

7:52 Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda sa stal členom medzinárodnej pracovnej skupiny zaoberajúcej sa bezpečnostnými garanciami pre Ukrajinu. Mala by podľa jeho slov slúžiť ako konzultačná platforma ukrajinského politického vedenia.

7:23 Ruské sily postúpili pri vuhlehirskej elektrárni, z ktorej sa po dvoch mesiacoch bojov stiahli ukrajinskí obranci. Vo svojej pravidelnej analýze vývoja bojov na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.

6:43 Ukrajina usporiada koncom augusta ďalší summit tzv. krymskej platformy, povedala v pondelok pre stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL) prvá námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džepparová. Spresnila, že summit sa bude konať 23. augusta, a to v on-line režime.

Medzinárodná platforma pre deokupáciu Krymu je iniciatívou ukrajinského vedenia. Jej cieľom je koordinácia krokov Ukrajiny a jej zahraničných partnerov na ochranu práv obyvateľov Krymu a ukončenie okupácie tohto polostrova obsadeného a anektovaného Ruskom. 

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Európu, aby podnikla odvetné opatrenia proti ruskej "vojne o plyn", a to tak, že posilní sankcie uvalené na Moskvu. Informuje o agentúra AFP. "Počuli sme dnes nové vyhrážky týkajúce sa dodávok plynu do Európy... toto je otvorená vojna o plyn, ktorú vedie Rusko voči zjednotenej Európe," povedal Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok