Ukrajinská spoločnosť je v platobnej neschopnosti. Nezaplatila za dlhopisy, pre vládu je kľúčová

TA3 ČTK
26.7.2022 21:19

Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz sa stala prvým štátnym subjektom v krajine, ktorý sa od začiatku vojny s Ruskom dostal do platobnej neschopnosti. Firma pred dnešným vypršaním odkladného termínu neuhradila dlžné platby za medzinárodné dlhopisy, uviedla agentúra Reuters.

Ukrajinská spoločnosť je v platobnej neschopnosti. Nezaplatila za dlhopisy, pre vládu je kľúčová
Twitter/Dan Popescu

Naftogaz vo vyhlásení napísal, že sa mu nepodarilo získať podporu veriteľov pre návrh na zmrazenie platieb z niektorých svojich dlhopisov na dva roky. Firma rokovania s veriteľmi začala minulý týždeň.

"Naftogaz nedostal súhlas kabinetu ministrov Ukrajiny s vykonaním potrebných platieb," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Výsledkom tohto rozhodnutia je, že firma nie je schopná splniť svoje dlhové záväzky. Naftogaz však dodal, že spolupracuje s príslušnými stranami na začatí rokovaní o novom návrhu na riešenie dlhov, ktorý vypracoval kabinet.

Agentúra Reuters dnes s odvolaním sa na zdroj z vlády napísala, že ukrajinská vláda nariadila Naftogazu, aby začal druhé kolo rokovaní s držiteľmi svojich dlhopisov o reštrukturalizácii dlhu.

Naftogaz je pre ukrajinskú vládu dôležitým zdrojom príjmov. V minulom roku sa podieľal takmer 17 percentami na celkových rozpočtových príjmoch Ukrajiny. Pred vojnou podnik zamestnával viac ako 50 000 ľudí.

Firma predložila vláde dve žiadosti o schválenie platieb veriteľom, aby sa vyhla platobnej neschopnosti. Obe však vláda zamietla.

Naftogaz mal do dnešného dňa uhradiť 335 miliónov USD ako splátku istiny a úrokov a tiež splátku úrokov z dlhopisu splatného v roku 2024.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok