Deväť z desiatich Maďarov verí, že v ich krajine je rozšírená korupcia

TA3 TASR
25.7.2022 11:40

Až 91 percent Maďarov sa domnieva, že v Maďarsku je rozšírená korupcia. Vyplýva to z údajov prieskumu Eurobarometra.

Budapešť ilu Maďarsko 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Horšie výsledky namerali iba v prípade Grékov, kde je pomer podobne zmýšľajúcich 98-percentný a v prípade Cypru a Chorvátska, kde rovnako vníma korupciu zhodne po 94 percent opýtaných, pričom priemer Európskej únie v tejto otázke je 68 percent. 

V uplynulých troch rokoch sa situácia korupcie podľa 61 percent Maďarov zhoršila - európsky priemer je 41-percentný -, a iba sedem percent respondentov vyjadrilo názor, že sa situácia korupcie v Maďarsku zlepšila.

Nadpolovičná väčšina Maďarov - zhodne s občanmi iných členských krajín Únie - si myslí, že podplácanie a zneužívanie právomoci je charakteristické pre politické strany a politikov, po ktorých nasledujú verejní činitelia zodpovední za vydávanie stavebných povolení.
     

Podľa telex.hu zaujímavosťou výsledkov prieskumu je skutočnosť, že 46 percent Maďarov považuje silnú korupciu v oblasti tamojšieho zdravotníctva, pričom európsky priemer podobne vnímajúcich občanov je iba 29 percent.

Od európskeho priemeru sa výrazne líši aj názor Maďarov na otázku, či podnikateľský úspech je závislý na politických kontaktoch. Kým priemer EÚ k tejto otázke podľa Eurobarometra je na úrovni 53 percent, v Maďarsku sa kladne vyjadrilo k tomuto tvrdeniu až 74 percent opýtaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok