V kláštore sa modlia k Bohu, aby im zoslal dážď. Rumunsko trápia vysoké teploty a sucho

TA3 TASR
24.7.2022 20:45

Teploty sa tento týždeň v Rumunsku vyšplhali nad 40 stupňov Celzia a sucho spôsobilo, že stovky dedín majú vodu na prídel. Počasie v krajine, ktorá je vývozcom obilia, decimuje úrodu. Hladina vody v Dunaji je trikrát nižšia ako obvykle. Rumunská pravoslávna cirkev požiadala duchovných, aby vykonali tradičné modlitby žiadajúce o dážď, napísala agentúra Reuters.

Nemecko rieka sucho vysychanie nízka hladina 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Osemdesiatjedenročná Iulia Coleasaová sa v obžive spolieha na svoj malý pozemok. Dnes vyrazila v úmornej horúčave do 15 kilometrov vzdialeného kláštora Pantokrator na juhu Rumunska, aby sa k jednej takej bohoslužbe s modlitbou za dážď pripojila. Zúčastnila sa jej zhruba stovka ľudí, píše Reuters. Coleasaová si tak zlé počasie, aké panuje teraz, nepamätá. "Také sucho som doteraz nezažila," vyhlásila. "Máme deti, máme dobytok. Snažíme sa na záhrade pestovať paradajky, ale tie schnú a nemáme čo jesť. Bože, daj nám dážď, neopúšťaj nás," dodala.

Viac ako 40 percent dvadsaťmiliónovej populácie Rumunska žije na vidieku a mnohí z nich sa podľa Reuters spoliehajú na samozásobiteľské poľnohospodárstvo na malých pozemkoch. V krajine sú potrebné obrovské investície do infraštruktúry, vrátane ciest, vodovodov a zavlažovania.

"Obdobie sucha je pomerne kruté nielen pre toto miesto, ale pre celú krajinu," povedal otec Justinian, jeden z niekoľkých kňazov, ktorí v Pantokratore slúžili bohoslužbu. Zatiaľ čo sa duchovní modlili na poli zberanej pšenice oproti kláštoru, neďaleko na iných poliach chradli slnečnice a kukurica.

Rumunská meteorologická agentúra vydala varovanie pred horúčavou a dodala, že budú nasledovať prívalové búrky, hoci teploty zostanú abnormálne vysoké. Spaľujúce horko je súčasťou globálneho trendu rastúcich teplôt, ktorý vedci pripisujú ľudskej činnosti. Pápež František tento mesiac vyzval svetových predstaviteľov, aby počúvali trpké volanie Zeme, ktoré je dôsledkom klimatických zmien, extrémneho počasia a straty biodiverzity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok