Požiar v českom národnom parku sa rozšíril, turistov evakuujú

TA3 TASR
24.7.2022 18:22

Rozsiahly požiar v národnom parku České Švajčiarsko v okrese Děčín, ktorý sa od nedeľňajšieho rána snažia uhasiť desiatky hasičov, sa rozšíril a zasiahol ďalšiu plochu s rozlohou zhruba štvrť hektára. Príslušníci požiarneho zboru museli z preventívnych dôvodov pristúpiť k evakuácii turistov z tiesňav, kam sa požiar šíri. Zranené osoby hlásené neboli. S odvolaním sa na hovorcu hasičov Ústeckého kraja Lukáša Fajáka o tom informuje spravodajský server Novinky.cz.

Požiar v českom národnom parku sa rozšíril, turistov evakuujú
Facebook/Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje

Požiar najprv v nedeľu ráno vypukol v rokline Malinový důl a zasiahol sedem hektárov porastu v oblasti medzi obcou Hřensko turisticky obľúbenou Pravčickou bránou. Hoci hasiči o 13.30 h oznámili, že sa im požiar podarilo dostať z väčšej časti pod kontrolu, krátko pred 16.00 h zistili pri Hřensku ďalšie ohnisko požiaru.

Hovorca hasičov Faják uviedol, že plamene sa zrejme rozšírili z pôvodného miesta vzniku požiaru. Na mieste zasahuje 26 jednotiek požiarnej ochrany, ako aj policajný a armádny vrtuľník a tiež hasičské lietadlo. Pre rozsah požiaru bol ešte dopoludnia vyhlásený najvyšší stupeň poplachu. Požiar zasiahol ťažko prístupný skalný terén, do ktorého nastúpila špeciálna lezecká skupina.

Rozsah škôd ani príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Podľa odhadov potrvá zásah hasičov najmenej dva dni. Hovorca správy národného parku Tomáš Salov predtým povedal, že požiar zrejme súvisí s ľudskou nedbalosťou. Môže ísť napríklad o nezodpovedné založenie ohňa na táborenie počas letnej horúčavy, píšu Novinky. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok