V českom národnom parku vypukol požiar, zasiahol sedem hektárov porastu

TA3 TASR
24.7.2022 12:06

V národnom parku České Švajčiarsko vypukol v nedeľu ráno lesný požiar, ktorý podľa miestnych hasičov zasiahol sedem hektárov porastu. Plamene postihli oblasť medzi obcou Hřensko a turisticky obľúbenou Pravčickou bránou.

Lesný požiar západne od Atén je sčasti pod kontrolou, ale stále je nebezpečný
TASR/AP

Hovorca národného parku Tomáš Salov priblížil, že požiar vzbĺkol v rokline Malinový důl. Podľa hasičov išlo o ťažko prístupný terén. Hlásenie podala saská stráž prírody v nedeľu ráno o 07.00 h. Na mieste zasahuje veľké množstvo hasičských jednotiek a tiež policajný vrtuľník. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. 

Salov uviedol, že dym je cítiť aj v okolitých obciach, ako napríklad v Arnolticiach, Dolnom Žlebe či ďalších. Stúpajúci dym je tiež možné vidieť z miest s ďalekým výhľadom, dodal.

Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. "Vysoko pravdepodobný je ľudský faktor, pretože z nedávnej doby nie je známa žiadna prírodná udalosť, napríklad úder blesku, ktorá by mohla viesť k vzniku ohňa," doplnil Salov. Pre zásah hasičov museli uzavrieť cestu z Hřenska do Meznej Lúky.

Pred týždňom vypukol požiar aj v národnom parku Saské Švajčiarsko v Nemecku pri hraniciach s Českou republikou. Horelo v neschodnom teréne neďaleko turistami obľúbeného skalného mosta Bastei.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok