Predčasné voľby v Taliansku sa blížia. Meloniová je pripravená stať sa premiérkou

TA3 TASR
23.7.2022 23:34

Vodkyňa krajne pravicovej a euroskeptickej strany Bratia Talianska (Fratelli d'Italia) Giorgia Meloniová je pripravená na premiérsku funkciu. Vyhlásila to v rozhovore pre taliansky denník la Stampa, o ktorom v sobotu informovala agentúra DPA.

Tlačová agentúra pripomenula, že Meloniová sa v tomto duchu vyjadrila krátko po demisii premiéra Maria Draghiho.

Meloniovej strana momentálne vedie v prieskumoch verejnej mienky a keďže predčasné parlamentné voľby sa v Taliansku uskutočnia už 25. septembra, táto situácia vyvoláva obavy, že v tretej najväčšej ekonomike eurozóny by sa k moci mohli dostať pravicové euroskeptické strany.

Ten, kto získa v parlamentných voľbách najviac hlasov, postúpi do vládneho paláca, vysvetlila 45-ročná politička v rozhovore pre denník La Stampa. "Som pripravená. Bratia Talianska tiež," zdôraznila.

Koalícia pod Meloniovej vedením by mohla zahŕňať stranu Vpred Taliansko (Forza Italia; FI) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a pravicovú stranu Liga Mattea Salviniho, dodala DPA. Viaceré médiá upozorňujú, že všetky tieto tri strany majú dobré vzťahy s Moskvou.

Známa radikálnymi vyhláseniami

DPA pripomenula, že Meloniová je známa svojimi radikálnymi vyhláseniami. Napríklad v júni sa vo svojom prejave na predvolebnom podujatí španielskej krajne pravicovej strany Vox ostro vymedzila proti komunite LGBTQ, rodovej ideológii, islamským hodnotám, nelegálnej migrácii a proti "bruselským byrokratom". Naopak, podporila "kultúru života", hodnoty kresťanstva, či bezpečné hranice.

V sobotňajšom rozhovore sa Meloniová dištancovala od "tónu" svojho júnového prejavu, nie však od jeho posolstva. "Zmenila by som tón, nie obsah, pretože toto sú veci, ktoré som povedala už mnohokrát. Keď hovoríte zásadné veci, musíte ich povedať iným tónom," dodala.

Doterajší taliansky premiér Mario Draghi sa rozhodol vo štvrtok odstúpiť po tom, čo sa tri veľké strany vládnej koalície – Salviniho LSP, Berlusconiho FI a Hnutie piatich hviezd – v stredu v Senáte nezúčastnili na hlasovaní o dôvere Draghimu.

Draghi podal demisiu prvýkrát minulý týždeň, avšak vtedy ju prezident Sergio Mattarella neprijal a premiéra požiadal, aby sa v parlamente pokúsil získať väčšiu podporu od poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok