Taliansko čakajú predčasné parlamentné voľby, budú sa konať o pár mesiacov

TA3 TASR
21.7.2022 19:44

Predčasné parlamentné voľby v Taliansku sa budú konať 25. septembra. Rozhodla o tom vo štvrtok vláda, ktorá zasadla krátko po tom, čo prezident Sergio Mattarella podpísal výnos o rozpustení parlamentu. Informuje o tom web novín Corriere della Sera.

Island
TASR/AP (ilu)

Premiér Mario Draghi sa rozhodol vo štvrtok odstúpiť po tom, čo sa tri veľké strany vládnej koalície – Liga Mattea Salviniho, Forza Italia Silvia Berlusconiho a Hnutie piatich hviezd – v stredu v Senáte nezúčastnili na hlasovaní o dôvere Draghimu. Prvýkrát podal Draghi demisiu minulý týždeň, avšak vtedy ju Mattarella neprijal a poslal ho hľadať podporu do parlamentu.

Vládna kríza v Taliansku vznikla po tom, ako Hnutie piatich hviezd – jeden z politických subjektov v širokej vládnej koalícii – minulý štvrtok odmietlo podporiť vládu pri hlasovaní o dôvere, spojenom s vládnym balíkom opatrení na pomoc rodinám a podnikateľom v súvislosti s rastom cien energií.

Ohľadne možného konania volieb 25. septembra predtým vznikli obavy z ich kolízie so židovským Novým rokom, ktorý sa začína západom slnka 25. septembra. Židovská obec však vo štvrtok vyhlásila, že nemá problém s usporiadaním volieb v tento deň. Riadne parlamentné voľby sa mali konať na budúci rok na jar. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok