Lieková agentúra odporúča: Vakcína Imvanex by mala dostať povolenie na boj proti opičím kiahňam

TA3 ČTK
22.7.2022 16:07

Vakcína s názvom Imvanex používaná na prevenciu pravých kiahní by mala dostať povolenie aj na boj proti kiahňam opičím, odporučila v piatok Európska agentúra pre lieky (EMA). Jej experti na základe dát z viacerých testov na zvieratách usúdili, že pred chorobou dokáže ochrániť aj dospelého človeka.

Lieková agentúra odporúča: Vakcína Imvanex by mala dostať povolenie na boj proti opičím kiahňam
TASR/AP

Očkovacia látka od dánskej spoločnosti Bavarian Nordic sa už proti pravým aj opičím kiahňam používa v Spojených štátoch, kde je distribuovaná po názvom Jynneos. EMA sa rozšírením jej určenia zaoberala vo svetle súčasného rozmachu opičích kiahní naprieč kontinentmi. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) od začiatku súčasnej vlny zaznamenala 14-tisíc prípadov nákazy, predovšetkým v Európe, kde sa bežne choroba v minulosti nevyskytovala. Niektoré bohaté krajiny už začínajú očkovanie rizikových skupín.

Vakcína Imvanex je v tejto súvislosti považovaná za potenciálne prínosný nástroj vzhľadom na podobnosti medzi pravými a opičími kiahňami, uvádza EMA. Komisia zodpovedná za posudzovanie týchto otázok "založila svoje odporúčanie na dátach z niekoľkých zvieracích štúdií, ktoré ukázali ochranu pred opičími kiahňami u primátov naočkovaných Imvanexom," pokračuje tlačová správa agentúry Únie.

Po vydaní odporúčania je formálne udelenie povolenia na Európskej komisii. Bavarian Nordic bude podľa EMA aj naďalej vyhodnocovať účinnosť svojej vakcíny u ľudí, a to pri "pozorovacej štúdii" vykonávanej za súčasnej epidémie v Európe. "Bezpečnostný profil prípravku je priaznivý, s miernymi až strednými vedľajšími účinkami," dodáva EMA

Agentúra AP poznamenáva, že daná očkovacia látka v súčasnosti nie je príliš dostupná. Väčšinu globálnej ponuky údajne skúpili krajiny a regióny ako Spojené štáty, Kanada, Británia a Európska únia. "Žiadne (dávky) neputovali do Afriky, kde nebezpečnejšia verzia opičích kiahní zabila desiatky ľudí. V bohatých krajinách žiadne úmrtia na opičie kiahne hlásené nie sú," píše AP. Európska komisia minulý mesiac oznámila zámer nakúpiť 110-tisíc dávok vakcíny Imvanex s tým, že dodávky začnú koncom júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok