Nad Trumpom sa zmráka. Hodiny sledoval útok na Kapitol, ignoroval prosby svojich detí aj poradcov

TA3 ČTK
22.7.2022 07:19

Niekdajší americký prezident Donald Trump 6. januára 2021 celé hodiny sledoval v priamom prenose útok na americký Kapitol. Ignoroval pritom prosby svojich detí a blízkych poradcov, aby vyzval svojich priaznivcov na zastavenie násilia. Uviedli to v noci na dnešok SELČ svedkovia pri ďalšom vypočutí výboru Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje vývoj po posledných prezidentských voľbách v USA a nepokoje v sídle Kongresu.

Výbor sa pri zatiaľ poslednom verejnom vypočutí zaoberal správanie vtedajšieho prezidenta v čase násilností, teda počas 187 minút od prejavu na zhromaždení, kde vyzval svojich priaznivcov k pochodu na Kapitol, a zverejnením videa, v ktorom im povedal, aby sa vrátili domov.

"Prezident Trump sedel pri svojom jedálenskom stole a sledoval útok v televízii, zatiaľ čo jeho najvyššie postavení zamestnanci, najbližší poradcovia a rodinní príslušníci ho prosili, aby urobil to, čo sa očakáva od každého amerického prezidenta," uviedla členka výboru za Demokratickú stranu Elaine Luriaová.

Bývalý právnik Bieleho domu Pat Cipollone uviedol, že Trump nekontaktoval počas nepokojov ani ministra obrany, ani ministra spravodlivosti, ani ministra pre vnútornú bezpečnosť. Jeden z dvoch republikánov vo výbore Adam Kinzinger uviedol, že Trump nemal záujem výtržníkov odvolať. "Dav plnil zámer prezidenta Trumpa, takže, samozrejme, nezasiahol," povedal.

Prehru si nepriznal

Aj deň po útoku na Kapitol Trump odmietol v prejave uznať, že voľby skončili a že ich prehral. Vyplýva to z doteraz nezverejnenej videonahrávky, ktorú výbor ukázal. "Nechcem povedať, že voľby skončili," uvádza bývalý prezident na zázname, ktorý bol zhotovený, keď si 7. januára 2021 nacvičoval prejav, ktorý pracovníci Bieleho domu spísali v nádeji na upokojenie situácie.

"Chcem len povedať, že Kongres potvrdil výsledky bez toho, aby som povedal, že voľby skončili," dodal na nahrávke Trump. Mimo kameru je potom počuť, ako jeho najstaršia dcéra Ivanka pomáha text prejavu opravovať. Vo verzii, ktorá bola v tom čase vysielaná, Trump povedal iba: "Teraz Kongres potvrdil výsledky. Nová administratíva bude inaugurovaná 20. januára."

Verejné vypočutie vyšetrovacieho výboru, ktoré bolo naplánované na štvrtkový večer miestneho času, aby oslovilo široké americké televízne publikum, bolo ôsmym vypočutím deväťčlenného výboru počas šiestich týždňov. Ďalšie kolo začne v septembri, uviedla jeho podpredsedníčka, republikánka Liz Cheneyová.

Trump svoje pochybenie popiera a naďalej tvrdí, že prehral kvôli rozsiahlym podvodom. Útok na Kapitol si vyžiadal niekoľko mŕtvych. Z účasti na nepokojoch bolo obvinených viac ako 850 ľudí, z ktorých viac ako 325 sa doteraz priznalo k vine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok