Časť kauzy Čapí hnízdo bola odložená, Babiš je v prípade stále obžalovaný

TA3 TASR
21.7.2022 17:16

Časť kauzy Čapí hnízdo skončila bez obvinenia. Štátny zástupca potvrdil rozhodnutie polície, ktorá odložila vetvu prípadu týkajúcu sa údajne nadhodnotených súm za reklamu. Verdikt môže ešte zvrátiť Vrchné štátne zastupiteľstvo a Najvyššie štátne zastupiteľstvo. Vo štvrtok o tom informoval hovorca pražského štátneho zastupiteľstva Aleš Cimbala. Informuje server Seznam Zprávy.

Babiš priblížil, o čom sa rozprával so Zemanom. V otázke novej vlády je už rozhodnutý
TASR/AP

Polícia sa tri roky zaoberala podozrením, že spoločnosti spadajúce pod koncern Agrofert platili účelovo Farme Čapí hnízdo nadhodnotené čiastky za reklamu, čím si zámerne znižovali daňový základ a dopustili sa tak daňových únikov. Štátny zástupca sa po preskúmaní prípadu stotožnil s postojom vyšetrovateľa, že v kauze nebol spáchaný trestný čin.

Policajti mali k dispozícii päť znaleckých posudkov, z toho dva si nechali spracovať od nezávislého znalca a ďalšie dodali firmy z holdingu Agrofert. Vyšetrovatelia sa priklonili k názoru znalcov najatých Agrofertom, že cena reklamy nebola nadhodnotená.

Rozhodnutie ešte preskúma Vrchné a Najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré by mohli prípad vrátiť na opätovné prešetrenie.

Bývalý premiér Andrej Babiš je v kauze Čapí hnízdo už obžalovaný. Ide o vetvu prípadu, v ktorej sa podľa obžaloby podieľal na spáchaní dotačného podvodu. Začiatok procesu je stanovený na 12. septembra. Spolu s Babišom je obžalovaná aj bývalá manažérka koncernu Agrofert Jana Mayerová. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok