Eurokomisia uzavrela konanie o konflikte záujmov s Českom, Babišove dotácie preveria ministerstvá

TA3 TASR
21.7.2022 16:21

Európska komisia približne po troch rokoch uzavrela konanie o konflikte záujmov s Českou republikou. Nezákonne pridelenými dotáciami, ktoré sa týkajú aj bývalého českého premiéra Andreja Babiša, sa budú zaoberať jednotlivé ministerstvá. Uviedol to vo štvrtok minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš. Informujeme na základe správy Českej televízie.

Europska komisia 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Z môjho pohľadu tak končí hanba, ktorú Česká republika musela podstupovať, keď bývalý premiér Babiš podľa auditu spoluvytváral prostredie, v ktorom jeho firmy čerpali dotácie," povedal Bartoš. Podľa neho konanie bývalého premiéra ohrozilo čerpanie dotácii pre Česko vrátane financií z Plánu obnovy.

Nezákonne pridelené dotácie zistila EK napríklad u spoločnosti Pekárna Zelená louka z koncernu Agrofert na linku určená na výrobu toastového chleba, ktorá nespĺňala kritériá inovácie. Rezort priemyslu a obchodu začal voči firme konanie o odobraní dotácie vo výške sto miliónov českých korún (približne štyri milióny eur). Podľa Bartoša môže vymáhanie dotácií viesť až k súdnym konaniam.

Konanie EK obsahovalo niekoľko desiatok zistení. K prípadom, ktoré zostali otvorené aj v tomto roku, odoslal audítorom Bartošov rezort odpovede s opatreniami, ktoré Česko v tejto súvislosti prijalo. Je medzi nimi aj úprava prostredia, ktoré nastavuje pravidlá na využívanie európskych dotácií.

"Sú to aj nedávno schválené postupy na prevenciu identifikácie stretu záujmov, ktoré sú v Českej republike už teraz v súlade s tým, čo požadovala Európska komisia," vysvetlil Bartoš. Opatrenia, ktoré Česko v súvislosti s konfliktom záujmov bývalého premiéra prijalo, označila Európska komisia podľa Bartoša za správne kroky. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok