Členské štáty EÚ prijali siedmy balík sankcií voči Rusku, ten zakazuje export zlata

TA3 TASR
21.7.2022 15:23

Členské štáty Európskej únie súhlasili s návrhom Európskej komisie o reštriktívnych opatreniach posilňujúcich účinnosť doterajších šiestich balíkov sankcií EÚ proti Rusku. Oznámila to vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ursula von der Leyenová 1140 px
TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell taktiež na Twitteri vysvetlil, že týmto opatrením Únia "v podstate zakázala export najvýznamnejšieho ruského artiklu po energiách – ruského zlata".

Ako pokračoval, EÚ rozšírila výnimky zo sankcií na vývoz poľnohospodárskych produktov a ropy z Ruska do tretích krajín, aby tak pomohla prekonať hroziacu svetovú potravinovú krízu. "Je na Rusku, aby prestalo bombardovať ukrajinské polia a silá a prestalo blokovať tamojšie prístavy," povedal k tomu Borrell.

EÚ zároveň uvalila sankcie proti ruskej banke Sberbank a niekoľkým ďalším jednotlivcom, ktorí sa podľa Borrella podieľajú na "nevyprovokovanej ruskej agresi voči Ukrajine, vrátane vojenských predstaviteľov, motocyklového klubu Noční vlci a šíriteľov dezinformácií".

"Vysiela to silný signál Moskve, že budeme pokračovať v silnom tlaku tak dlho, ako to bude potrebné," vyhlásila von der Leyenová. Tento posilňujúci sankčný balík sprísňuje aj kontroly vývozu tovarov dvojakého použitia (na civilné aj vojenské alebo represívne účely) a pokročilých technológií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok