Slováci vyšlú pomoc do Slovinska. Proti požiarom zasiahnu vojaci a hasiči

TA3 TASR
21.7.2022 13:06

Následky požiaru v Slovinsku pomôže zvládať do 30 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR. Okrem personálu nasadí Slovensko aj techniku, vrtuľník UH 60M Black Hawk s hasiacim modulom. Vyslanie vojakov na účel humanitárnej pomoci vo štvrtok odsúhlasila vláda.

Slováci vyšlú pomoc do Slovinska. Proti požiarom zasiahnu vojaci a hasiči
TASR

Pomoc s požiarom vysiela aj Ministerstvo vnútra SR, ktoré poskytlo cisternu a tri vozidlá so šiestimi členmi Hasičského a záchranného zboru, doplnila hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Vyslanie vojakov na účel humanitárnej pomoci vo štvrtok odsúhlasila vláda. "O tejto vážnej situácii ma v stredu večer informoval slovinský minister obrany Marjan Šarec, ktorý na miesto vycestoval. Pre lesný požiar, ktorý sa rozšíril z Talianska do západnej oblasti Slovinska, už museli pristúpiť k evakuácii viacerých dedín," skonštatoval minister obrany Jaroslav Naď.

Pomoc do Slovinska vysiela aj rezort vnútra. Minister Roman Mikulec deklaroval, že slovenskí hasiči sú slovinským kolegom plne k dispozícii. "Vyslaná posádka Hasičského a záchranného zboru v priebehu dnešného predpoludnia vyrazila na cestu, aby po pristátí vrtuľníka boli pripravení na súčinnosť a zásah," priblížil.

Ako pripomenul premiér Eduard Heger, slovenskí hasiči už minulý rok svojím nasadením pomohli obyvateľom Grécka ochrániť ich životy a majetky. "Verím, že ich odvaha a cenné skúsenosti opäť prispejú k tomu, aby sa situácia dostala čím skôr pod kontrolu," napísal na sociálnej sieti. Príslušníci slovenských ozbrojených síl a Hasičského a záchranného zboru budú v Slovinsku pomáhať tak dlho, ako to bude potrebné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok