Vo Vysokých Tatrách horelo. Plamene zachvátili mladinu vo Velickej doline

TA3 TASR
21.7.2022 07:11

Vo Vysokých Tatrách v stredu horela mladina nad Tatranskou Poliankou vo Velickej doline. Na sociálnej sieti o tom informovala Správa Tatranského národného parku (TANAP-u) s tým, že plamene zachvátili približne 0,1 hektára mladého lesa.

Vo Vysokých Tatrách horelo. Plamene zachvátili mladinu vo Velickej doline
Facebook/Tatranský národný park

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove pre TASR potvrdil, že požiar bol nahlásený okolo 18. hodiny a hasičom sa ho podarilo úplne uhasiť asi za štyri hodiny. 

"Na mieste zasahovalo 11 profesionálov a osem dobrovoľníkov z Gerlachova, dohromady na ôsmich kusoch techniky. Oheň zlikvidovali včas, aby sa nešírili ďalej," priblížil s tým, že v súvislosti s požiarom mali viacero hlásení, ľudia ho videli z viacerých miest, napríklad aj z diaľnice pod Tatrami.

Vznik požiaru majú podľa Správy TANAP-u tentokrát pravdepodobne na svedomí zberači lesných plodov. "Aj preto opäť apelujeme na návštevníkov TANAP-u, aby boli zvlášť v týchto suchých dňoch pri prechádzkach prírodou obozretní a pamätali na to, že riziko požiarov stúpa priamo úmerne s ortuťou v teplomere. Nie vždy sa totiž podarí dostať plamene takto rýchlo pod kontrolu," upozorňujú ochranári.  

Operačný dôstojník dodal, že príčiny a okolnosti vzniku požiaru sú v štádiu vyšetrovania. Zatiaľ nie je známa ani výška škody, ktorú oheň napáchal.

Riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ Ondrej Šproch tento týždeň upozornil, že v okrese Poprad zatiaľ nie je vyhlásený zákaz vstupu do lesa, pri manipulácii s ohňom však treba byť mimoriadne opatrný. 

V súčasnosti platí v regióne zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru, správcovia lesných pozemkov teda musia vykonávať hliadkovaciu činnosť a je zakázané klásť oheň v lese, alebo na jeho hranici. "Stačí aj menšia nedbalosť a môže dôjsť k veľkému požiaru. Ak sa situácia zhorší, budeme komunikovať s okresným úradom a bude na zváženie, či nedôjde k úplnému zákazu pohybu v lese," uzavrel Šproch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok