Ukrajina žiada Západ o drastické zvýšenie dodávok raketových systémov

TA3 TASR
19.7.2022 21:22

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v utorok požiadal Západ o "drastické" zvýšenie dodávok mobilných raketových systémov, ktoré by Kyjevu umožnili protiofenzívu proti ruským inváznym jednotkám. Informuje agentúra AFP.

Izraelský protiraketový systém odráža rakety vystrelené z pásma Gazy
TASR/AP

"Tieto systémy nám (doteraz) umožnili zničiť približne 30 veliteľských pozícií a skladov munície," povedal Reznikov v online  prejave na pôde Atlantickej rady, think-tanku so sídlom vo Washingtone.

"Výrazne to spomalilo ruský postup a dramaticky znížilo intenzitu ich delostreleckého ostreľovania. Takže to funguje. Sme vďační našim partnerom," uviedol. Dodal však, že Ukrajina potrebuje oveľa viac raketových systémov, pričom dĺžku ukrajinsko-ruskej hranice prirovnal k vzdialenosti od Barcelony po Varšavu.

"Štít Európy na Ukrajine meria rovnako - 2500 kilometrov agresívnej frontovej línie s nepriateľom. Na účinnú protiofenzívu by sme potrebovali aspoň 100 (raketových systémov). To by mohlo zmeniť hru na bojisku" povedal Reznikov.

Spojené štáty dodali Kyjevu od polovice júna osem jednotiek salvových raketometov HIMARS, píše AFP. Tento raketový systém dokáže so súčasnou muníciou zasahovať ciele až do 80 kilometrov, čo je výrazne viac ako doposiaľ dokázala ukrajinská armáda. 

Reznikov preto požiadal aj o rakety s doletom 100 až 150 kilometrov, čím by ukrajinská armáda odrezala ruské jednotky od podpory zo zázemia. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena odmietla Kyjevu dodať muníciu s dlhším dostrelom, pretože sa obáva, že by ich  použil aj proti cieľom na ruskom území, pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok