Bývalý ruský prezident Medvedev: Mier na Ukrajine bude iba za podmienok Ruska

TA3 TASR
19.7.2022 18:54

Na Ukrajine zavládne mier iba za podmienok Ruska. V utorok to uviedol podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Informovala agentúra Reuters.

Medvedev Dmitrij 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Rusko dosiahne všetky svoje ciele. Bude mier - za našich podmienok," napísal Medvedev v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Medvedev bol kedysi považovaný za liberála, v súčasnosti patrí k najväčším zástancom vojny na Ukrajine. V rokoch 2008-2012 bol prezidentom Ruska.

Rokovania o ukončení vojny na Ukrajine sa začali krátko po vpáde ruských inváznych vojsk na Ukrajinu. Kyjev koncom marca na rozhovoroch v Istanbule okrem iného navrhol, že sa zriekne snahy o vstup do Severoatlantickej aliancie výmenou za medzinárodné bezpečnostné záruky. Rusko však žiada od Ukrajiny aj demilitarizáciu a vzdanie sa časti územia.  

Okrem Krymu, anektovaného v roku 2014, mu ide aj o Doneckú a Luhanskú oblasti. Mierové rozhovory sa neskôr zastavili. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba minulý týždeň vylúčil, že Ukrajina by v rámci akejkoľvek mierovej dohody prenechala Rusku časť svojho územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok