Maďarský parlament schválil víziu pre EÚ, podľa ktorej by mal byť europarlament rozpustený

TA3 TASR
19.7.2022 19:40

Poslanci maďarského parlamentu väčšinou poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP v utorok schválili uznesenie o vízii budúcnosti Európskej únie, ktorú by mala prezentovať maďarská vláda v bruselských diskusiách.

Budapešť ilu Maďarsko 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Okrem iného obsahuje návrh, aby poslancov Európskeho parlamentu (EP) delegovali národné parlamenty, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na správu servera telex.hu. Za návrh vízie v rámci mimoriadnej dvojdňovej schôdze parlamentu hlasovalo 130 poslancov a 50 bolo proti.

V zmysle vízie Maďarska o budúcnosti EÚ by EP, ktorého poslanci sú v súčasnosti priamo volení, mal byť rozpustený a jeho nových členov by mali delegovať národné parlamenty.

V zákonodarstve EÚ by mali mať právo veta národné parlamenty, mala by byť vytvorená spoločná armáda Únie a právomoci spoločných inštitúcií by boli obmedzené.  

Uznesenie maďarského parlamentu odsudzuje sankcie voči Rusku, podporuje integračné snahy krajín západného Balkánu a obsahuje aj zákaz financovania Únie z úverov.

Telex.hu v tejto súvislosti pripomína, že zo spoločného úveru EÚ nemôže čerpať peniaze ako jediná krajina iba Maďarsko pre riziko korupcie. Uznesenie zaväzuje vládu, aby s víziou Maďarska o budúcnosti EÚ oboznámila Európsku radu, EP, predsedu Európskej komisie a súčasného predsedu Rady EÚ.  

Veľká časť plánov EÚ protirečí maďarským víziám v tomto uznesení. V súčasnosti sa napríklad pracuje na rozšírení právomocí EP, ako aj na obmedzení možností veta členských krajín v Európskej rade, uzatvára server.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok