Miera inflácie v Únii rekordne vzrástla. V ktorých krajinách je najvyššia?

TA3 ČTK
19.7.2022 11:30

Miera inflácie v krajinách Európskej únie v júni stúpla na rekordných 9,6 percenta, oznámil európsky štatistický úrad Eurostat. V máji spotrebiteľské ceny medziročne vzrástli o 8,8 percenta. Najvyššia inflácia je v pobaltských krajinách, Česká republika má s hodnotou 16,6 percenta štvrtú najvyššiu infláciu v Únii.

V krajinách eurozóny miera inflácie stúpla z májových 8,1 percenta na 8,6 percenta, čo je tiež rekord. Najviac k rastu cien v krajinách platiacich eurom z medziročného pohľadu prispeli energie (+4,19 percentuálneho bodu), nasledovali potraviny, alkohol a tabak (+1,88 percentuálneho bodu), služby (+1,42 percentuálneho bodu) a neenergetický priemyselný tovar (+1,15 percentuálneho bodu).

Proti máju spotrebiteľské ceny v EÚ vzrástli o 0,9 percenta, v eurozóne predstavovala medzimesačná inflácia 0,8 percenta. Pred rokom bola situácia výrazne odlišná - vlani v júni bola ročná miera inflácie v EÚ na 2,2 percenta, zatiaľ čo v eurozóne predstavovala 1,9 percenta.

Najnižšiu mieru inflácie tento rok v júni Eurostat registruje na Malte, kde predstavovala 6,1 percenta, ďalej vo Francúzsku (6,5 percenta) a vo Fínsku (8,1 percenta). Naopak najvyššiu mieru inflácie malo Estónsko (22 percent), Litva (20,5 percenta) a Lotyšsko (19,2 percenta). V porovnaní s májom sa ročná inflácia v dvoch členských krajinách EÚ znížila a vo zvyšných dvadsiatich piatich vzrástla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok