Poľsko chce, aby EÚ sprísnila a uvalila nové sankcie na Rusko

TA3 TASR
19.7.2022 07:23

Poľsko požiadalo Európsku úniu, aby v súvislosti s vojnou na Ukrajine uvalila na Rusko prísnejšie sankcie, ktoré by sa vzťahovali na plyn, ropu, banky, služby, informačné technológie a pozemnú i námornú dopravu. Informuje agentúra PAP, ktorá o tom informovala v pondelok.

Poľsko Európska únia vlajky ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Poľský veľvyslanec pri EÚ Andrzej Sados predniesol požiadavky na piatkovom stretnutí veľvyslancov krajín EÚ, ktoré bolo zamerané na diskusiu o najnovších sankčných návrhoch Európskej komisie (EK). Nový sankčný balík okrem iného zakazuje dovoz ruského zlata a obmedzuje vývoz produktov pokročilých technológií do Ruska. Sados spochybnil zákaz dovozu zlata za to, že sa nevzťahoval na zlaté šperky. Vyzval tiež na embargo na ruský skvapalnený zemný plyn a produkty ľahko dostupné aj inde, ako sú oceľové polotovary, bitúmenové zmesi a nábytok, píše PAP.

Poľský veľvyslanec pri EÚ tiež navrhol sankcie voči ruským vojenským spoločnostiam a propagandistickým agentúram a prísnejšie obmedzenia pre ruský energetický sektor, najmä ropovody a plynovody. Poľsko chce tiež prísnejšie finančné sankcie voči Moskve, predovšetkým vylúčenie ďalších ruských bánk z globálneho medzibankového platobného systému SWIFT.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok