Snemovňa reprezentantov USA podporila vstup Fínska a Švédska do NATO

TA3 TASR
19.7.2022 07:09

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu podporila vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie rezolúciou, ktorú v pondelok večer miestneho času odhlasovala v pomere 394 ku 18. Informuje agentúra DPA.

USA kongres senát Washington ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Snemovňa rezolúciou vyjadrila podporu "historickému rozhodnutiu" Fínska a Švédska a vyzvala všetky členské krajiny NATO, aby prístupové protokoly pre tieto dve škandinávske krajiny urýchlene ratifikovali. "Fínsko a Švédsko spoločne značne rozšíria kolektívnu obranu NATO a pobaltský región tak bude oveľa bezpečnejší voči ruským útokom," uviedol líder demokratickej väčšiny v Snemovni reprezentantov Steny Hoyer.

Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO pred dvoma mesiacmi v súvislosti s ruským vojenským útokom na Ukrajinu, pripomína DPA. Podľa Štokholmu už odsúhlasilo vstup týchto krajín polovica z členských štátov Aliancie. Najviac sledovaným je ratifikačný proces v Turecku. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan totiž v pondelok opätovne pohrozil, že "zmrazí" úsilie Fínska a Švédska o vstup do NATO v prípade, ak nepristúpia na podmienky Ankary. Obe škandinávske krajiny už dlhšiu dobu s NATO úzko spolupracovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok