Takmer 700 ľudí podľahlo vysokým horúčavám v Portugalsku. Extrémne teploty sužujú aj okolité krajiny

TA3 TASR
17.7.2022 16:34

Najmenej 659 ľudí zahynulo v Portugalsku za uplynulý týždeň v súvislosti s extrémnymi horúčavami. Väčšina obetí bola v pokročilom veku. V sobotu večer to oznámilo portugalské ministerstvo zdravotníctva, informuje TASR podľa nedeľnej správy agentúry Reuters.

horúčavy teplo horko leto 1140 px (SITA/Branislav Bibel)
SITA/Branislav Bibel

Najviac obetí, 440, zaznamenalo Portugalsko vo štvrtok, keď teploty na väčšine územia presahovali 40 stupňov Celzia. Extrémne horúčavy, ktoré spôsobujú ničivé lesné požiare, naďalej sužujú aj Francúzsko, Španielsko a Grécko. Hasičom sa stále nepodarilo dostať pod kontrolu veľký lesný požiar v západofrancúzskom departemente Gironde. Miestne úrady museli z tejto oblasti evakuovať už viac ako 14-tisíc ľudí, píše agentúra DPA.

Oheň tam od utorka zničil už 10 500 hektárov pôdy. Hasičom sa ho nedarí dostať pod kontrolu najmä pre silný vietor a pretrvávajúce sucho spôsobené extrémnymi horúčavami.

Španielsko v súčasnosti na svojom území hlási viac ako 30 lesných požiarov. Španielske ministerstvo obrany uviedlo, že do akcie bola nasadená "väčšina" hasičských lietadiel, ktoré má k dispozícii. V mnohých oblastiach situáciu komplikuje hornatý terén, ktorý neumožňuje zasahovať pozemným jednotkám. Plamene tam najviac postihujú región Extremadura, ako aj región Kastília a León, uviedla agentúra AP.

Grécke úrady zaznamenali za posledných 24 hodín 119 lesných požiarov. Miestni predstavitelia upozornili, že v najbližších hodinách budú pre horúčavy obzvlášť ohrozené ostrovy Eubója, Kréta, Lesbos a Samos, Peloponézsky polostrov a región hlavného mesta Atény.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok