USA reagujú na potravinovú krízu v Afrike a Blízkom východe. Krajinám darujú jednu miliardu dolárov

TA3 TASR
16.7.2022 14:15

Spojené štáty chcú podporiť potravinovú bezpečnosť na Blízkom východe a v severnej Afrike sumou približne jednej miliardy dolárov. Uviedli to predstavitelia americkej vlády sprevádzajúci prezidenta Joea Bidena na ceste do Saudskej Arábie, informovala v sobotu agentúra DPA.

Biden označil útok na Kapitol ozbrojenou vzburou, Trump sa podľa neho snažil podkopať ústavu
TASR/AP

Biden túto pomoc oznámi na summite Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu v saudskoarabskej Džidde. Na sobotňajšom podujatí tiež plánuje oznámiť, že lídri GCC prisľúbia poskytnúť v najbližších dvoch rokoch tri miliardy dolárov na projekty súvisiace s globálnou infraštruktúrou iniciatívou.

GCC je najdôležitejšou politickou a ekonomickou alianciou v regióne. Jej členmi sú Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán, Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia, ktorá má v skupine dominantné postavenie. V sobotu sa predstavitelia týchto krajín stretávajú na rozšírenom summite s lídrami Iraku, Egypta a Jordánska.

G7 spustila iniciatívu

Skupina priemyselne najvyspelejších krajín sveta G7 na júnovom summite v Bavorsku spustila iniciatívu nazvanú Partnerstvo pre globálnu infraštruktúru. K tej sa teraz chcú pripojiť aj štáty GCC. Projekt je vnímaný ako alternatíva k tzv. Novej hodvábnej ceste, ktorú odštartovala Čína v roku 2013 s cieľom otvárať nové obchodné cesty do Európy, Afriky, Latinskej Ameriky a Ázie.

OSN sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine obáva globálnej hladovej krízy, pripomína DPA. Medzinárodné spoločenstvo už týždne žiada Rusko, aby umožnilo vývoz ukrajinského obilia. Ukrajina kritizuje, že jej prístavy na pobreží Čierneho mora blokujú ruské námorné sily. Rusko popiera, že by bránilo vývozu pšenice. Obe krajiny patria k najväčším vývozcom pšenice a zohrávajú dôležitú úlohu pre celosvetovú potravinovú bezpečnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok