Irán nesmie získať jadrové zbrane. USA prisľúbili Saudskej Arábii podporu pri obrane

TA3 TASR
16.7.2022 11:56

Spojené štáty chcú naďalej podporovať Saudskú Arábiu pri sebaobrane v súvislosti s rastúcou hrozbou zo strany Iránu. Kráľovstvo musí mať možnosť chrániť svoje obyvateľstvo a územie pred ohrozením zvonka, uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Irán nesmie získať jadrové zbrane. USA prisľúbili Saudskej Arábii podporu pri obrane
TASR

Vyhlásenie zverejnili Biely dom a ministerstvo zahraničných vecí v Rijáde po stretnutí prezidenta USA Joea Bidena so saudskoarabským kráľom Salmánom a korunným pricom Muhammadom bin Salmánom. Podľa dokumentu musí Teherán zastaviť zasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov a podporu terorizmu prostredníctvom ozbrojených skupín. Okrem toho Irán nesmie získať jadrové zbrane.

USA sa v súvislosti s hrozbou Iránu naďalej usilujú o posilnené prepojenie systémov protivzdušnej obrany svojich partnerských krajín na Blízkom východe. Predstaviteľ americkej vlády počas Bidenovej návšteve v Džidde povedal, že Irán rozvíja kapacity v oblasti balistických rakiet, ale aj technológiu bezpilotných lietadiel.

Spojené štáty a Saudská Arábia tiež potvrdili podporu prímeria v Jemene, sprostredkovaného Organizáciou Spojených národov. V spoločnom vyhlásení zdôraznili, že je dôležité toto prímerie predĺžiť a dosiahnuť pokrok pri jeho premene na trvalú mierovú dohodu.

Prímerie v občianskou vojnou sužovanom Jemene bolo začiatkom júna predĺžené o ďalšie dva mesiace, píše DPA. V krajine od roku 2015 bojuje vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou proti povstalcom známym ako húsiovia, ktorých Rijád považuje za predĺženú ruku Iránu. Washington a Rijád vo vyhlásení vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby zaujalo jednotný postoj a žiadalo návrat húsiov k mierovým rozhovorom pod záštitou OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok