ABT prináša ešte výkonnejšiu Audi RS3-R, ktorá dosahuje pôsobivé parametre

TA3/SZ
16.7.2022 11:00

Nemecký úpravca ABT si najnovšie zobral do parády Audi RS3, ktorému doprial hneď niekoľko vylepšení. Dotkli sa nie len vzhľadu, ale aj výkonu a dynamických parametrov

ABT prináša ešte výkonnejšiu Audi RS3-R, ktorá dosahuje pôsobivé parametre
ABT

Audi RS3 je ostrý kompaktný hatchback dosahujúci slušné parametre už v sériovom stave. Ak by sa náhodou teda niekomu málilo 400 konských síl a zrýchlenie z 0-100 km/h v priebehu 3.8 sekundy, má možnosť siahnuť po úplne novom ABT RS3-R, ktoré prináša okrem vylepšeného vzhľadu najmä upravený 2.5 litrový 5 valec pod prednou kapotou. Z tých vizuálnych zmien určite spomeniem predný splitter či lišty na prednom nárazníku pomáhajúce usmerňovať vzduch obtekajúci auto.

Bez povšimnutia nezostal ani výraznejší strešný spojler a nové spätné zrkadlá s lepšími aerodynamickými vlastnosťami. Ďalšou viditeľnou a najmá počuteľnou zmenou je výfukový systém vybavený štvoricou koncoviek s priemerom až 9.5 centimetra produkujúce poriadny zvuk. Ďalšou z možností, ako vylepšiť vzhľad je možnosť voľby nových 20 palcových diskov kolies.

ABT ABT

Najdôležitejšie zmeny sa pochopiteľne odohrávali pod prednou kapotou, kde okrem nového softvéru riadiacej jednotky motora pribudol aj lepší chladič. Táto kombinácia umožnila technikom z ABT vydolovať z pôvodného motoru až 500 konských síl a 600 Nm krútiaceho momentu. Sila motora je prenášaná štandardne na obe nápravy prostredníctvom automatickej prevodovky so systémom launch control. Ten zabezpečuje rýchle a efektívne rozjazdy. V reči čísel sa bavíme o hodnote 3.3 sekundy z pokoja na 100 km/h, čo je už dá sa povedať teritórium superšportových áut s výkonom vyše 600 koní. V ponuke je taktiež možnosť zvýšenia maximálnej rýchlosti na 300 km/h.

V interiéri nájdeme len kozmetické zmeny v podobe nápisov RS3-R na predných sedadlách a koberčekoch. Ak si na túto upravenú RS3 robíte zálusk, tak ABT vyrobí len 200 kusov a za samotný balík vylepšení vám naúčtuje niečo okolo 40 tisíc eur plus samozrejme cena samotného auta. Suma sa môže zdať mierne prehnaná, no za svoje peniaze dostanete dynamiku superšportu v kompaktnom balení a za zlomok ceny.

Témy: Audi
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok