HiPhi Z je čínsky elektromobil akoby z iného sveta

TA3/SZ
15.7.2022 18:30

Číňania predstavili produkt tamojšieho startup projektu Human Horizons, ktorý nie je ničím iným než elektromobilom s mimoriadne futuristickým dizajnom a modernými technológiami. Čo všetko tento sériový sci-fi model ponúkne svojim zákazníkom?

HiPhi Z je čínsky elektromobil akoby z iného sveta
Human Horizons

Čínsky startup pôvodne založený už v roku 2017 aktuálne prináša svôj prvý finálny produkt. Novinka s názvom HiPhi Z so sebou prináša okrem futuristického vzhľadu aj jedinečné technológie. Zetko meria na dĺžku vyše 5 metrov, takže rozhodne sa nejedná o malé mestské presúvadlo. Ako prvé jednoznačne zaujmú krkolomné, no stále aerodynamické tvary, ktorým v prednej časti dominuje obdĺžniková predná maska, po bokoch ktorej môžme vidieť jednak stretávacie LED svetlomety, ale aj hranatú linku denného svietenia rovno pod jednotkou hlavných svetlometov.

Human Horizons Human Horizons

Pri pohľade z bočnej časti si môžme všimnúť až 22 palcové, aerodynamicky optimalizované disky kolies a siluetu pripomínajúcu kombi karosériu. Ďalej v zadnej časti môžme vidieť strešný spojler a koncové svetlomety tvoriace svetelný pás s predelom uprostred. Pohon je zabezpečovaný dvojicou elektromotorov, ktorých výkon a ani dynamické parametre výrobca neuvádza, no dá sa predpokladať vysoký výkon a dychberúca dynamika. Energia na pohon je v tomto prípade uskladnená v akumulátoroch s kapacitou až 120 kWh, čo bez problému vystačí na prejdenie zhruba 700 kilometrov.

Human Horizons Human Horizons

Chýbať by nemala ani poloautonómna jazda, ktorej aktivitou výrobca opäť neuviedol, no auto je vybavené množstvom ultrazvukových senzorov, vďaka ktorým je systém schopný sledovať dianie pred auto do vzdialenosti až 250 metrov. Vychytávkou sú digitálne svetlomety s bezkonkurenčnou svietivosťou schopné na cestu premietať počas jazdy rôzne obrazce a informácie pre vodiča. Dalsou zo zaujímavostí je detekcia vodiča prichádzajúceho k autu schopná nie len dvere odomknúť, ale aj otvoriť.

Human Horizons Human Horizons

Interiér je taktiež dizajnovo smerovaný na futuristickú nôtu. Dokazujú to čisté línie, dvojramenný volant a centrálne umiestnený displej zábavného systému a palubného počítaču podobne, ako v Tesle. Nechýba ani výkonný audiosystém Meridian s výkonom až 2820W. Jedinečné riešenie prináša aj spomínaný centrálny displej uchytený na hydraulickom držiaku, ktorý umožňuje displej natáčať podľa potreby a taktiež slúži na tlmenie rázov pri jazde. Novinka bude spočiatku dostupná výhradne na čínskom trhu, kde cenovka štartuje na úrovni 117 tisíc eur. Nechajme sa teda prekvapiť, či tento počin dorazí aj na naše cesty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok