Pidcock vyhral 12. etapu Tour de France, Vingegaard obhájil žltý dres

TA3 TASR
14.7.2022 19:54

Britský cyklista Thomas Pidcock triumfoval vo štvrtkovej 12. etape 109. ročníka Tour de France a pripísal si najväčší úspech v kariére. Jazdec stajne Ineos Grenadiers sa presadil z úniku v záverečnom stúpaní na legendárny Alpe d'Huez a 165,1 km dlhú trasu z Brianconu zvládol za 4:55:24 hodiny.

Pidcock vyhral 12. etapu Tour de France, Vingegaard obhájil žltý dres
TASR/AP

Druhý skončil Juhoafričan Louis Meintjes (Intermarché Wanty-Gobert Matériaux) a tretí finišoval ďalší Brit Chris Froome (Izrael Premier Tech). Na čele celkového poradia zostal Dán Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), na druhé miesto sa posunul obhajca Tadej Pogačar zo Slovinska (SAE Team Emirates) a tretí je Brit Geraint Thomas (Ineos). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) išiel s veľkou stratou za víťazom.

Pre dvadsaťdvaročného Pidcocka je to len druhé víťazstvo v kariére a premiérové na Grand Tours. Navyše ho dosiahol na obávanom Alpe d'Huez, čo ešte podčiarklo úspech mladého univerzála, ktorý vlani zaznamenal prvý triumf na klasike Brabantský šíp. 

V boji o celkové prvenstvo Pogačar dvakrát zaútočil na záverečnom stúpaní, ale Vingegaard dokázal v oboch prípadoch okamžite odpovedať a nedaroval svojmu súperovi ani centimeter. Spolu s nimi prišiel do cieľa aj Thomas. Dán vedie pred Pogačarom o 2:22 min, Thomas stráca o štyri sekundy viac.

Vo štvrtok čakala na pelotón kráľovská alpská etapa s troma stúpaniami najvyššej kategórie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok