Tak takto?!: Chýba nám 18-tisíc zdravotných sestier, bez nich sa reforma systému urobiť nedá

TA3
14.7.2022 10:26

Podľa pravidiel OECD chýba v slovenskom zdravotníctve dvetisíc lekárov a 18 tisíc sestier. Nemáme zmapovaný chýbajúci ďalší personál, ako sú sanitári, laboranti a ďalších štrnásť profesií v zdravotníctve. Priemerný vek zdravotnej sestry sa za dva roky zvýšil zo 48 na 51 rokov, mladé zdravotné sestry odchádzajú.

nemocnica sestra lekár doktor zdravotníctvo ilu 1140 px (TASR/Milan Kapusta)
TASR/Milan Kapusta

Od začiatku tohoto roku ich odišla tisícka. Máme aktívnych lekárov aj sestry starších ako 70 rokov. Platí pravidlo, že čím viac sa ide na vidiek, tým vyšší vek zdravotníckeho personálu. Priemerné platy sestier sú o 600 eur nižšie, ako platy ich kolegýň v Českej republike. V roku 2022 zarobí sestra v ústavnom zariadení v priemere 1250 eur, v ambulancii 1065 a v zariadeniach sociálnych služieb iba 850 eur, všetko v hrubom. 

Každý, kto dnes pracuje za 1000 eur brutto, môže očakávať dôchodok v sume 440 eur. Teda sumu na hranici chudoby, Sestra zo zariadenia socálnych služieb pri 850 eurovej výplate dostane dôchodok 374 eur, čo je hlboko pod hranicou chudoby. Slovenské zdravotníctvo čaká veľká reforma, ktorá si vyžiada ďalších desaťtisíc sestier. Bez nich každá, aj sebelepšia reforma ostane iba na papieri.

O riešeniach tohoto neutešeného stavu bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude analytik Inštitútu pre výskum sociálnych a ekonomických rizík Martin Halás.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok