Súd odpečatí spisy v Polanského prípade. Režisér verí, že to dokáže jeho nevinu

TA3 TASR
14.7.2022 10:52

Kalifornský odvolací súd v stredu nariadil odpečatenie niektorých spisov v prípade režiséra Romana Polanského, ktorý je od roku 1978 na úteku pred trestným stíhaním za znásilnenie maloletej. Informuje agentúra AP.

roman polanski 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Súd nariadil odpečatiť spisy Rogera Gunsona, ktorý bol pôvodným prokurátorom v prípade, uviedla kancelária okresného prokurátora v Los Angeles. Polanského obhajca Harland Braun pre denník Los Angeles Times povedal, že jeho klient bol z rozhodnutia súdu "nadšený". V roku 2010 súd v Los Angeles prevzal zapečatené svedectvo prokurátora Gunsona o sľuboch, ktoré dal sudca režisérovi v roku 1977. Polanského právnici sa snažili o odpečatenie, aby ukázali, že v prípade došlo k pochybeniu súdu.

Svedectvo Gunsona by malo ukázať, že sudca Laurence Rittenband pôvodne Polanskému sľúbil, že po priznaní viny si odpyká v štátnom väzení iba 90 dní. Režiséra prepustili po 42 dňoch na kauciu, ale sudca pokračoval v stíhaní. Polanski sa obával, že súd pôvodnú dohodu zamietne a odsúdia ho na dlhoročné väzenie. Pred vynesením rozsudku preto utiekol do zahraničia a do USA sa už nemôže vrátiť.


Samantha Geimerová, ktorú režisér ako 13-ročnú znásilnil, v roku 2017 požiadala o zastavenie procesu a vyhlásila, že mu odpustila. Vyjadrila sa, že 40-ročné súdne konanie ju "už unavuje" a považuje ho za "trest" pre obe strany. Súd vtedy jej žiadosť zamietol. "Po desaťročiach čakania bolo obeti vyhovené a jej hlas bol vypočutý," uviedla v stredu kancelária prokurátora vo vyhlásení.

Režisér Roman Polanski získal Oscara za réžiu filmu Pianista (2002) a za ďalšie tri svoje filmy – Rosemary má dieťatko (1968), Čínska štvrť (1974) a Tess (1979) – bol na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied nominovaný. Jeho manželku, herečku Sharon Tateovú, zavraždila v roku 1969 skupinka fanatikov, ktorých viedol Charles Manson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok