ROZHOVOR: Na dovolenku stačí malý kufor. Zbaľte sa podľa Marie Kondo, radí expertka

ta3/Henrieta Mihalková
15.7.2022 06:00

Na dovolenku si často balíme viac ako využijeme. Vystačiť si pritom dokážeme s málom, stačí si zbaliť kombinovateľné kúsky oblečenia. Efektívnejšie, ako ukladať odevy do kufra "v komínkoch", je ich skladať podľa metódy KonMari, teda podľa Japonky Marie Kondo. Pointou je, aby ste sa v batožine zorientovali. O tom, čo si zbaliť, a ako usporiadať oblečenie v kufri, sme sa zhovárali s certifikovanou konzultantkou KonMari Patríciou Hrehušovou.

ROZHOVOR: Na dovolenku stačí malý kufor. Zbaľte sa podľa Marie Kondo, radí expertka
Profimedia

V rozhovore sme sa pýtali:

  • ako si nepokrčiť šaty,
  • ako skladať tričká a nohavice podľa Marie Kondo,
  • ako sa zbaliť do malého kufra,
  • čo vložiť do kufra ako prvé,
  • ako sa zbaliť podľa MarieKondo do ruksaka,
  • ako zbaliť deti na dovolenku.

Odchod na dovolenku býva spájaný so zhonom, v ktorom často niečo zabudneme doma. Ktoré veci by rozhodne nemali zostať položené na komode až do nášho príchodu?

Najdôležitejšie sú rozhodne osobné doklady, peniaze/karta, kľúč od svojho bytu, a ak ideme letecky, tak aj letenky. Tie sa niekedy dajú stiahnuť aj do mobilu. Keď sa na to pozrieme z nadhľadu, tak už nič viac nevyhnutne nepotrebujeme. Čo by nám chýbalo, to si vieme dokúpiť. Hlavne nezabudnúť doma dieťa ako v Sám doma (smiech).

Veľakrát je to zrejme kefka, na ktorú zabudneme, pretože ju použijeme ešte ráno pred odchodom. Zabúdame aj nabíjačky, či slúchadlá. Niekedy si až na dovolenke uvedomíme, že nám niečo chýba. Poznáte trik, ako sa precízne pripraviť? Pomôže napríklad spísať si zoznam a postupne vyškrtávať?

Áno, to ste uviedli veľmi dobré príklady. Kefku a nabíjačku vieme ľahko zabudnúť. Mne pri samotnom balení najviac pomáha sa baliť podľa kategórií. Tie kategórie môžu byť napríklad oblečenie, topánky, kozmetika, lieky, knihy, elektronika. Danú kategóriu, ešte predtým, ako ju vložím do kufra, uložím na jedno miesto pokope, napríklad na posteľ. Takto vidím, koľko mám z danej kategórie a čo mi ešte chýba. 

Zoznamy si nerobím na celé balenie, ale čo mi veľmi dobre funguje, je spísať si práve tie problematické veci, ktoré nemôžem v danej chvíli zbaliť, ale až ráno. Na tomto zozname je práve tá spomínaná kefka alebo deodorant, fľaša s vodou a podobne.

Oblečenie, ktoré precestuje v kufri polovicu Európy, vyzerá po vyložení akoby sme ho vôbec nežehlili. Ako zabrániť záhybom, ktoré sa vytvorili na oblečení v kufri?

Jeden zo skvelých spôsobov je skladať oblečenie pomocou KonMari metódy a to nielen na cestách ale i doma. Je to pomerne jednoduché, aj keď sa priznám, že chvíľu mi trvalo sa do toho dostať. Teraz si ale už ani neviem predstaviť mať oblečenie uložené v „komínkoch“.

Patrícia Hrehušová je certifikovaná konzultantka metódy KonMari, ktorú preslávila japonská expertka na upratovanie a organizovanie priestoru Marie Kondo. Na Slovensku sú s rovnakým certifikátom len tri. Patrícia pomáha cez konzultácie ľuďom zvládnuť neporiadok a zahltenie vecami v domove.

Ste jednou z troch certifikovaných konzultantiek KonMari na Slovensku. Ide o metódu japonskej expertky Marie Kondo, ktorá sa zaoberá harmonickým a upraveným domovom. Verejnosť si okrem iného obľúbila aj jej metódu balenia sa na dovolenky. V čom je jej postup iný?

Veľa ľudí si spája KonMari metódu upratovania primárne so spôsobom, ako sa skladá oblečenie. KonMari metóda je ale ďaleko viac. Je o detailnom pretriedení celého svojho domova, jedna vec po druhej, a nechaní si toho, čo máme skutočne radi. A týmto procesom nastane v nás a našom domove úplná zmena. Potom balenie sa na dovolenky je jedna radosť. Lebo si vyberám už len z tých vecí, ktoré mi zostali. Radikálne sa tým uľahčí rozhodovanie.

Čo sa týka KonMari metódy počas samotného balenia sa na dovolenky, postup je rovnaký, ako pri ukladaní vecí u vás doma. Oblečenie si poskladáte najprv na obdĺžnik a potom prehnete jeden koniec až skoro do konca toho druhého. Nie úplne, necháte tam trochu voľného miesta. A potom už na polovicu alebo tretiny. Takto zložené oblečenie postavíte na výšku. Spodnú bielizeň si môžete poukladať do jednej menšej priehradky/tašky. Topánky si tiež môžete vložiť do tašky, nech nezašpinia zvyšok oblečenia. Uteráky si môžete zrolovať. Elektroniku uložiť do zvlášť tašky. Rovnako i kozmetiku, tú je ideálne dať do uzatvárateľného plastového vrecúška a v menších množstvách, už rovno pripravené do lietadla, ak idete letecky. Takto vám aj zaručene nevytečie. 

Keď sa na to tak pozriete, ide o to, aby ste sa vedeli ľahko zorientovať vo svojom kufri a aby tam malo všetko svoje miesto. Vyšperkovať to už môžete podľa seba, ale začnite hlavne tým skladaním oblečenia, to vám ušetrí veľa miesta a hlavne nepokrčí vaše kúsky.

V cene letenky pri nízkonákladových spoločnostiach býva už len kabelka, prípadne malý ruksak, kufre sú zvyčajne za príplatok, no líši sa to. Dá sa zbaliť na týždňovú dovolenku aj do malého kufra? Čo nechať doma?

Určite áno. A veľmi to odporúčam. Už len ako taký experiment. Zažiť si vystačiť si s málom. Lebo skutočne nám je málo treba. My sme sa takto minimalisticky zbalili na šesť týždňov na dovolenku do Španielska s dvomi deťmi. Mala som so sebou len 33 kusov oblečenia a to bolo v prechodnej sezóne, čiže som potrebovala aj dlhé, aj krátke a aj bundu. Ale pri tom mále začne naša kreativita perfektne fungovať.

Ja odporúčam zbaliť si kombinovateľné kúsky oblečenia. Čiže napr. tri tričká, ktoré viem pokombinovať s jednou sukňou, krátkymi nohavicami a dlhými nohavicami. A jedny šaty. Ten počet si určite vy, len tá kombinovateľnosť je dôležitá.

Nechajte doma to oblečenie, čo by ste si ani doma na seba nechceli dať. A to inak, môžete aj rovno vytriediť. Stačí vám aj jeden šperk, ktorý vám bude ladiť ku väčšine oblečenia. Objemnú kozmetiku prelejte do menších nádob.

Čo vložiť do kufra ako prvé?

Nie je jednoznačné pravidlo, ale ja zväčša začínam veľkými vecami. A hlavne tými najdôležitejšími.

Zrolovať nohavice či tričko je jednoduché, zložiť šaty či spodnú bielizeň sa javí už zložitejšie. Ako na to?

Keď zvládnete nohavice a tričko, tak isto aj ostatné. Treba mať stále na mysli ten ideálny požadovaný stav a to je ten obdĺžnik, takže rovnako aj pri šatách. Všetky volániky zahneme, aby sme mali jeden obdĺžnik v strede. Ten potom rovnako ako tričko prehneme na polovicu - treba nechať kúsok voľný, a poskladáme, koľko bude treba, napríklad na tretiny. Šaty milujú byť ale zavesené, takže ich potom hneď zaveste, ak to bude možné.

Keď sa do toho dostanete, tak aj spodná bielizeň bude pre vás malina. Niektorí moji klienti s ňou radi experimentujú a vytvárajú si aj svoje vlastné spôsoby skladania. Základ je, aby sme z toho vytvarovali obdĺžnik, ktorý nám potom bude stáť. A dôležité pri ponožkách, ak ich ešte stále máte v guličkách, odporúčam vám ich začať skladať novým spôsobom. A to tak, že rozložené ponožky dáte k sebe a jednoducho prehnete toľkokrát, koľko si vyžadujú (menšie ponožky stačí len na polovicu, dlhšie na tretiny). A uskladníte na stojato. Na mojej stránke nájdete aj podrobné video návody, ako skladať jednotlivé kusy oblečenia.

Koľko tričiek, šortiek a párov ponožiek reálne potrebujeme na sedemdňový pobyt pri mori?

Presný počet je veľmi individuálny. Pre každého je to akurát niekde inde. Rovnako aj počas triedenia v upratovacom procese.

Pamätám si, ako som sa kedysi balila na takýto sedemdňový pobyt. Zbalila som si také množstvo, akoby som išla na celý mesiac. Teraz už viem, že toľko nepotrebujem. Ale tá zmena nastala vo mne.

Odporúčam vyskúšať si tú výzvu a zbaliť si menej vecí. Skutočne len to minimum. Pár kúskov, takých, ktoré máte skutočne radi, a ktoré odzrkadľujú vašu osobnosť, podporujú vaše krivky, sú vám pohodlné a sú z príjemných materiálov. A možno potom i doma zatúžite mať šatník vyskladaný len z takýchto kúskov.

A čo kozmetika a topánky? Ako ich efektívne poukladať do kufra, vieme využiť aj dutiny topánok?

Kozmetiku si zbaľte do kozmetickej tašky alebo do uzatvárateľných vrecúšok, aby ste zamedzili vytečeniu. Topánky si zbaľte do tašky, ak by mohli zašpiniť zvyšok oblečenia.

Dutiny topánok sa dajú kreatívne využiť, napríklad ako odkladací priestor na káble a menšiu elektroniku. Ale uisťujem vás, že keď si zbalíte, len to potrebné a vám srdcu blízke, tak to nebudete potrebovať takto využiť.

Sú veci, ktoré na metóde Marie Kondo nefungujú?

Mne príde, že táto metóda funguje perfektne. Ide len o to, ako ľahko ju pochopíme, začleníme do života a ako dlho nám trvá prepísať tie staré vzorce správania, napríklad odkladať veci na pult alebo si po sebe nedať topánky na miesto, či zavesiť si bundu. Je to proces, dôverujte mu.

Poznajú Slováci tento spôsob ukladania vecí do kufra?

Stretávam sa s tým, že sú moji priatelia a členovia rodiny milo prekvapení, ako máme uložený kufor. Dokonca i naše dve malé dcérky - štvor- a skoro dvojročná - majú, samozrejme, s našou pomocou takto uložené veci v kufri. 

Z toho mi vyplýva, že to ešte nie každý pozná. Ja by som bola veľmi vďačná, keby sa to dostalo medzi čo najviac ľudí a prinieslo by im to radosť a ľahkosť bytia.

Patrícia Hrehušová Facebook.com/Spark Joy Slovakia

Na dovolenku je dobré si vziať pre prípad zlého počasia aj dlhé tričko a nohavice, prípadne bundu, teda veci, ktoré zaberú viac miesta. Ako ich zložiť čo najskladnejšie?

S tým si nelámte hlavu, zložte ich rovnako ako ostatné kusy. Ak sa bunda nedobre zmestí, mne niekedy pomáha dať rozloženú bundu na vrch vecí v kufri. Rovnako mi napadlo spomenúť aj kostýmy, tie by som tiež uložila navrch. 

Iný typ oblečenia potrebujeme na dovolenku k moru, iný typ na hory. Ponúka metóda KonMari aj metódu zbalenia sa do batohu? Ako vrstviť veci do ruksaku?

Stále postupujete rovnako, ide už potom len o to, ako to uložíte, aby ste v tom mali čo najlepší prehľad, a aby ste z toho nemali neporiadok. Čiže rovnako si všetko poskladajte, ako som už spomínala. Tu vie byť veľmi nápomocné použiť látkové organizéry, také cestovné, väčšinou bývajú na zips. Prípadne aj iné látkové vrecká/tašky. A hlavne dajte rovnaké veci ku sebe. To znamená napríklad na príklade mojej priateľky, ktorá cestováva za nami s dvomi malými deťmi a batohom na chrbte, dať všetky plienky spolu do jednej tašky. A spodnú bielizeň do druhej. Ale hlavne, tie najdôležitejšie veci dať navrch a tie menej dôležité naspodok. Aby sa vám nestalo, že doklady necháte na samom spodku ruksaka. Predstavte si vrstvenie ruksaku ako také poschodia torty.

Je jednoduchšie sa zbaliť sám, o čosi zložitejšie je zbaliť celú rodinu. Čítala som aj o balíčkoch s oblečením na každý deň pre deti - vo vrecku mali šortky, tričko, ponožky, spodnú bielizeň. Považujete to za efektívny spôsob alebo máte k dispozícii lepšiu radu, ako zbaliť dieťa?

Tie balíčky sú milý nápad, viem si predstaviť, že by to niekomu fungovalo. U nás sa ale sem-tam stane, že treba cez deň prezliecť zašpinené tričko alebo niečo obliate, alebo môže byť ráno chladnejšie ako poobede.

Mne osobne príde balenie detí veľmi jednoduché. Hlavne aj tým, že naše dievčatá už majú poskladané svoje oblečenie podľa KonMari metódy vo svojej komode. To znamená, že ja len chytím pár kúskov, ktoré odhadnem, že by potrebovali a dám do kufra. Dokonca naša staršia štvorročná s týmto veľmi rada pomáha a veľa si vie už sama zbaliť. Vie, kde má svoje veci uložené, to je základ.

Ešte mi napadlo, že naše deti majú radi slobodu v tom, čo si daný deň dajú na seba. Nechávame ich, nech si samé vyberajú kombinácie, aké sa im páčia. 

Či už deti alebo aj dospelí si vytvárame k materiálnym veciam sentimentálny vzťah. Deti si so sebou z domu berú obľúbené hračky, ktoré ich počas dovolenky aj tak omrzia alebo sa im nemajú čas venovať. Ako sa popasovať s touto úlohou a naznačiť dieťaťu, že si môže vziať len jednu vec?

My sa jednoducho opýtame dievčat, ktorú hračku si chcú so sebou vziať na dovolenku. Naposledy si každá zobrali jednu bábiku. Nech si teda vyberú to, čo im je srdcu blízke. Keby chceli viac, tak sa ich opýtajte, ktorá z nich im prináša najväčšiu radosť a najradšej by si ju zobrali so sebou. Pokojne im môžete vysvetliť, že ich tam čaká veľa nových zážitkov. Je to vzájomnej dohode.

Ak deti radi tvoria, odporúčam a to hlavne do lietadla, zobrať aj ceruzky a maľovanky, prípadne nejaký zošit s nálepkami. A jednu knižku. Teda u nás je to nevyhnutnosť hlavne večer pred spaním a tiež to vie zabaviť aj počas cesty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok