ONLINE: Počet obetí útoku na Vinnyciu stúpol, Rusi sa nedokážu presúvať rýchlo

TA3 ČTK TASR
14.7.2022 06:50

Počet obetí ruského raketového útoku na Vinnyciu vzrástol na 23, desiatky ľudí sú zranené, po ďalších pátrajú. Rusko nemôže rýchlo presunúť sily a opäť útočiť na Kyjev, hovorí veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:53 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:38 Európska únia ostro odsúdila ruský raketový útok na Vinnyciu. Označila ho za "zverstvo". "Toto zverstvo vo Vinnycii je posledné z dlhej série brutálnych útokov namierených proti civilnému obyvateľstvu a infraštruktúre," uviedli vo vyhlásení vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

22:02 "Žiadny štát na svete nepredstavuje takú teroristickú hrozbu ako Rusko. Žiadny iný štát na svete si nedovolí každý deň ničiť mierumilovné mestá a obyčajný ľudský život pomocou riadených striel a tryskového delostrelectva. V dôsledku jediného raketového útoku na naše mesto Vinnycia bolo zabitých 23 ľudí. Tri deti do desiatich rokov. A to bohužiaľ ešte nie je konečné číslo. Analýza trosiek prebieha. Desiatky ľudí sú evidované ako nezvestné. Medzi hospitalizovanými sú ťažko zranení,“ napísal Zelenskyj na Instagrame.

21:22 Počet obetí ruského raketového útoku na Vinnyciu vzrástol na 23, vrátane 3 detí. Podľa štátnej pohotovostnej služby bolo v dôsledku útoku na centrum mesta zranených 66 ľudí, vrátane troch detí. Päť ľudí je v kritickom stave a po 39 ľuďoch záchranári stále pátrajú.

21:10 Na piatok je v regióne Vinnycia vyhlásený deň smútku za obete tragédie.

21:09 Proruskí separatisti zajali na juhovýchode Ukrajiny tridsaťpäťročného Američana rwandského pôvodu Suediho Murekeziho. Tento investor do kryptomien bol zadržaný už minulý mesiac v okupovanom Charsone, uviedol teraz web BBC News. Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že vie o "nepotvrdených správach", že americký občan žijúci na Ukrajine sa ocitol v zajatí proruských separatistov, ale ďalšie vyjadrenie odmietlo, uviedol web BBC News.

20:24 Zelenskyj žiada vytvorenie "osobitného tribunálu" na vyšetrovanie ruskej invázie na Ukrajine. Povedal to prostredníctvom telemostu účastníkom konferencie o vojnových zločinov na Ukrajine, ktorá sa konala v Haagu.

20:07 Rusko nemôže rýchlo presunúť sily a opäť útočiť na Kyjev, hovorí veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Najväčšie nebezpečenstvo pre ukrajinské mestá podľa jeho slov predstavujú raketové útoky. S pomocou západných partnerov sa mnoho rakiet darí zničiť vo vzduchu, podotkol Zalužnyj.

19:16 Poradca starostu Mariupolu Pjotr Andryushchenko tvrdí, že miestni partizáni podpálili závod "Satellit“ na výrobu slnečnicového oleja, aby zabránili Rusom vyniesť vybavenie.

18:53 Siedmy európsky balík protiruských sankcií musí byť reštriktívny a prijatý bezodkladne, apelovala pri rokovaní s českým ministrom pre európske záležitosti Mikulášom Bekom ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová.

18:46 "Proste nás posielajú na porážku. Nie je to fér. Len postupuješ dopredu a Ukrajinci na teba čakajú, sledujú ťa, sedia a pijú kávu. Jedno stlačenie tlačidla a si pod delostreleckou paľbou. Stratili sme veľa tankov, veľa vybavenia," hovorí ruský vojak svojej manželke v telefonickom hovore, ktorý zverejnili ukrajinské tajné služby.

V útržku konverzácie, ktorú zverejnil server The New Voice of Ukraine, sa vojak tiež sťažuje na hlúpe velenie: "Každý deň posielajú ľudí na smrť, úplne bezdôvodne."

18:41 Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak vyzval poslancov, aby zriadili výbor, ktorý by monitoroval dodávky zbraní od západných spojencov. Týmto spôsobom by sa zaistila maximálna transparentnosť a zamedzilo by sa šíreniu nepravdivej ruskej propagandy.

18:06 Kyjevská mestská rada schválila rozhodnutie o zriadení vojenského cintorína na ulici Olena Teliha v kyjevskej štvrti Shevchenkivskyi v blízkosti pamätníka holokaustu Babyn Yar, povedal starosta Kličko, píše The Kyiv Independent.

17:51 Ruskí okupanti sú nútení presúvať sklady munície kvôli precíznym zásahom ukrajinského delostrelectva, vyhlásil ukrajinský generálny štáb. Nepriateľ podľa Kyjeva teraz zvažuje umiestniť muničné sklady sto až stopäťdesiat kilometrov za front.

17:31 Vojna na Ukrajine poznačila štvrtkové oslavy Dňa Bastily v Paríži. Francúzsko oslavovalo svoj štátny sviatok pochodom tisícov vojakov na Elyzejských poliach spolu s vojakmi z krajín východného krídla NATO vrátane Slovenska, ktorí pochodovali pod svojimi štátnymi vlajkami. Zo Slovenska prišla takmer dvadsiatka príslušníkov špeciálnych síl z trebišovského výsadkového práporu.

16:54 Proruskí separatisti v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok oznámili, že v regióne plánujú ešte tento rok uskutočniť referendum o pripojení sa k Rusku. Informuje agentúra AFP.

16:23 Dianie na Ukrajine a koordinácia pri vyšetrovaní medzinárodných zločinov v tejto krajine bola témou štvrtkovej ministerskej konferencie v Haagu, na ktorej sa zúčastnila aj šéfka slovenského rezortu spravodlivosti Mária Kolíková. Vo svojom vystúpení podporila vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine. Informoval jej hovorca Peter Bubla. 

15:26 Odvolaný ukrajinský veľvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis už pozná meno svojho nástupcu. Verejnosť sa ho dozvie, až keď to bude oficiálne, uviedol Perebyjnis v stredu v relácii Interview ČT24. Verí, že hlavný cieľ svojho mandátu, ktorým bola zmena stereotypného vnímania Ukrajincov, sa mu podarilo naplniť. 

15:01 Rusko začína s mobilizáciou "dobrovoľníkov", aby vyriešilo problémy s nedostatkom vojakov, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. Podľa jeho správy Moskva pokračuje v snahe stupňovať vojnové úsilie, ale zároveň zabrániť všeobecnej mobilizácii. Rusko vyzvalo svojich 85 federálnych oblastí (vrátane okupovaného Sevastopoľa a Krymu), aby vytvorili "dobrovoľnícke prápory" prostredníctvom vysokých platov a stimulov k výhodám. 

Každý región musí poskytnúť aspoň jednu jednotku s dobrovoľníkmi, mužmi do 50 rokov, ktorí sa prihlásia k šesťmesačným kontraktom. Odborníci citovali ruské médiá, ktoré potvrdzujú vytvorenie alebo rozmiestnenie dobrovoľníckych práporov v desiatich oblastiach, vrátane mesta Moskvy, na prelome júna a júla.

14:32 Vrcholní manažéri ukrajinskej Služby pre bezpečnosť potravín a ochranu spotrebiteľa boli obvinení zo sprenevery. Podľa Bezpečnostnej služby boli obvinení po tom, čo vytvorili schému, ktorou sa pokúsili ukradnúť 650 miliónov hrivien (20 miliónov dolárov). Celkom je z porušenia zákona obvinených šesť ľudí, vrátane dočasného šéfa tejto služby, jeho zástupcu a niekoľkých ďalších vysoko postavených členov ukrajinských úradov. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

13:58 Počet obetí dnešného ruského raketového úderu na mesto Vinnycja v strednej časti Ukrajiny rastie - úrady informujú o 17 zabitých. Píše to agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú generálnu prokuratúru. Medzi mŕtvymi sú podľa nej dve deti, ďalších zhruba 90 ľudí vyhľadalo lekárske ošetrenie, okolo 50 ľudí je vo vážnom stave. Predchádzajúce informácie hovorili o 12 mŕtvych. Podľa agentúry Unian po údere v meste vypukol obrovský požiar. 

13:18 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová kritizovala vo štvrtok Spojené štáty a Britániu za to, že pomáhajú s výcvikom ukrajinských síl. Táto ich výpomoc je podľa nej súčasťou "hybridnej vojny", ktorú krajiny NATO vedú proti Rusku. Informuje agentúra Reuters.

13:08 Británia poskytne Ukrajine 2,5 milióna libier na pomoc pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Vo štvrtok to oznámila britská vláda, informujeme na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News. 

12:57 Vojna na Ukrajine sa dostala na ďalšiu križovatku a bojovníci na oboch stranách sa pripravujú na tretie dejstvo bojov, ktoré by mohlo zvrátiť rovnováhu konfliktu. Na svojom webe to píše CNN, ktorá sa v analytickom článku zamýšľa nad ďalším možným vývojom ruskej invázie na Ukrajine. "Je to veľmi opotrebovávací boj," myslí si Justin Bronk z britského think-tanku Royal United Services Institute (RUSI).

12:25 Najmenej 12 ľudí vrátane jedného dieťaťa zahynulo a 25 ďalších osôb utrpelo zranenia pri štvrtkovom ruskom raketovom útoku na mesto Vinnycia v strednej časti Ukrajiny. Uviedla to Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), informuje agentúra Reuters. :

11:56 Ruské rakety zasiahli centrum ukrajinského mesta Vynnitsya. Na mieste sú dvaja mŕtvi, jedným z nich je dieťa, a šesť ďalších je podľa polície zranených. O útoku informoval na sociálnych sieťach ukrajinský prezident Zelenskyj aj armáda.

11:48 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadrila vo štvrtok znepokojenie v súvislosti s údajným krutým zaobchádzaním s Ukrajincami v tzv. filtračných centrách, ktoré zakladá na Ukrajine Rusko. Informuje o tom agentúra AFP. 

10:41 Nielen v Maďarsku, ale aj na Slovensku zaznieva názor, že sankcie proti Rusku predlžujú vojnu na Ukrajine. Sankcie však podľa slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka nepredlžujú vojnu, ale existenciu Ukrajiny. Uviedol to počas tlačovej konferencie šéfov diplomacií neformálneho zoskupenia Central 5 (C5) v Budapešti. Informoval komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

10:19 Ruské invázne sily nedosiahli vo východoukrajinskom regióne Donbas za posledných 72 hodín "nijaký výrazný územný postup". V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to vo štvrtok uviedlo britské ministerstvo obrany. Informuje denník The Guardian. 

9:58 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v stredu na Slovensko 3240 ľudí. Z toho bolo 752 mužov, 1927 žien a 561 detí.

9:57 Ruské invázne sily nedosiahli vo východoukrajinskom regióne Donbas za posledných 72 hodín "nijaký výrazný územný postup". V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to vo štvrtok uviedlo britské ministerstvo obrany.

9:42 Ruské sily vstúpili do mesta Siversk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informoval o tom denník The Guardian, ktorý sa odvoláva na ruské médiá.

Tie citovali v stredu námestníka ministra vnútra samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Vitalija Kiseľova, ktorý uviedol, že mesto Siversk by mohlo padnúť v priebehu niekoľkých dní. Guardian však upozorňuje, že nie je jasné, na základe čoho k tomuto záveru prišiel.

8:45 Na 48 stúpol v noci na štvrtok počet obetí sobotňajšieho raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. Oznámila to Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie.

7:46 Vstup Ukrajiny do Európskej únie podporuje 58 percent Čechov, viac ako štvrtina je proti. Vyplýva to z prieskumu, ktorý od konca marca do začiatku mája uskutočnilo Centrum pre výskum verejnej mienky.

7:22 Česká polícia aktuálne rieši niekoľko stoviek oznámení, ktoré majú súvislosť s vojnou na Ukrajine. Spravodajskému webovému portálu iROZHLAS.cz to v stredu potvrdil tlačový hovorca Policajného prezídia ČR David Schön.

Podľa neho polícia začala úkony trestného konania už v 217 prípadoch. Zhruba tretina z nich patrí do kategórie schvaľovania invázie, zatiaľ čo oznámenie o údajnom nútení ukrajinských žien k prostitúcii sa podľa polície ukázalo ako nedôvodné.

6:50 Z Mykolajiva hlásia explózie, píše The Kyiv Independent. Miestnych obyvateľov vyzvali, aby sa skryli.

6:30 Severná Kórea uznala samostatnosť Doneckej a Luhanskej republiky. S proruskými separatistickými celkami chce rozvíjať vzťahy na štátnej úrovni, uviedla severokórejská oficiálna agentúra KCNA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok