Dodávky plynu môže skomplikovať preprava. V tranzitných krajinách ho nemusí byť dostatok

TA3 TASR
13.7.2022 10:46

Bezpečné dodávky zemného plynu pre slovenských odberateľov bez akýchkoľvek obmedzení by mohol ohroziť jeho nedostatok v tranzitných krajinách, hoci za normálnych okolností je tok plynu na týchto trasách spoľahlivý. Zhodli sa na tom energetickí analytici Karel Hirman a Jozef Badida.

plyn (ilu) (SITA/AP)
SITA/AP

Problémom môže byť aj to, že z plynu, ktorý je uskladnený v slovenských zásobníkoch, vlastní Slovenský plynárenský priemysel len časť.

O tom, že Slovensko má dostatok plynu na nadchádzajúcu zimnú vykurovaciu sezónu, informoval v utorok 12. júla minister hospodárstva Richard Sulík. Základný problém je však podľa Hirmana v tom, či bude plynová sústava schopná prepravovať plyn aj po úplnom zastavení jeho toku z Ruska. "To znamená, že či plyn, ktorý SPP označuje za nórsky, sa z Nemecka dostane fyzicky na územie SR, alebo LNG plyn z terminálov v Taliansku alebo Chorvátsku," uviedol Hirman.

Prípadné obmedzenie prepravných trás je rizikom aj podľa analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badidu. "Za normálnych okolností je tok plynu na týchto trasách spoľahlivý, no prípadný nedostatok plynu v jednotlivých tranzitných krajinách ešte môže zamiešať kartami," upozornil Badida. Aktuálne zásoby plynu by podľa neho na pokrytie nadchádzajúcej vykurovacej sezóny mohli stačiť. "Otázne však je, či všetok spomínaný plyn je určený výlučne pre slovenských dodávateľov, a ako majú jeho dodávky zmluvne garantované," uviedol analytik.    

Veľa rizík

Hirman upozornil, že podľa údajov plynárenského portálu agsi je v slovenských zásobníkoch uskladnených v prepočte na energiu približne 23 terawatthodín zemného plynu, pričom ročná spotreba sa pohybuje na úrovni okolo 57 TWh. "Za posledné roky na bezproblémové prekonanie akýchkoľvek podmienok v zime sa uskladňovalo v zásobníkoch Nafty a Pozagasu cca 28-30 TWh pred samotným začiatkom vykurovacej sezóny. Bol v tom aj plyn pre zákazníkov mimo Slovenska, ale toto množstvo garantovalo, že aj ku koncu zimy budú mať zásobníky dostatočný výtlačný denný výkon v prípade silných mrazov na konci februára/začiatku marca," pripomenul Hirman.

V zásobovaní plynom je tak podľa Hirmana v nasledujúcich mesiacoch ešte veľa rizík. "Keďže nikto nevie povedať, ako bude, nevieme, aká bude zima, nevieme, ako sa zachová Putin a zásoby máme v zásobníkoch stále o dosť menšie, ako sú obvyklé pred vykurovacou sezónou, tak dnes v polovici júla tvrdiť, že sme pripravení na celú zimnú vykurovaciu sezónu, je minimálne veľmi predčasné a neseriózne," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok