Ceny v Česku rastú dvanásty mesiac po sebe, inflácia je najvyššia od roku 1993

TA3 TASR
13.7.2022 16:03

Rast cien v Česku v júni pokračoval dvanásty mesiac po sebe. Miera inflácie sa zvýšila na 17,2 percenta, čo je o 1,2 percentuálneho bodu viac ako v máji. Dáta v stredu zverejnil Český štatistický úrad. Informovali servery iDNES.cz a Novinky.cz.

České koruny bankovky minca ilu 1140px (ČTK/Fluger René)
ČTK/Fluger René

Podľa riaditeľa odboru štatistiky cien ČSÚ Jiřího Mrázka k zrýchľovaniu rastu cien v júni opätovne prispeli ceny potravín, ktoré medziročne stúpli o 18 percent. Pekárenské výrobky za rok zdražili o 23,8 percenta, mäso takmer o 20 percent. Výrazne sa zvýšila aj cena olejov a tukov, a to o 42 percent.

Narástli aj náklady na dopravu či bývanie. "V porovnaní s uplynulým rokom zdražuje takmer všetko. Výrazný zásah do rodinného rozpočtu urobia predovšetkým energie," povedal hlavný ekonóm banky Creditas Petr Dufek. Cena zemného plynu medziročne stúpla o takmer 58 percent, cena elektriny o viac než 31 percent. V dôsledku rastu cien stavebných materiálov sú vyššie aj náklady na vlastnícke bývanie.

Partner poradenskej skupiny Moore Czech Petr Kymlička upozornil, že v najbližších mesiacoch by sa mal začať prejavovať efekt zvyšovania úrokových sadzieb, s ktorým Česká národná banka začala v júni 2021.

Inflácia je v Česku aktuálne najvyššia od roku 1993. Analytici očakávajú, že bude rásť aj v najbližších mesiacoch. Podľa analytika spoločnosti Akcenta Miroslava Nováka sa vrchol inflácie posunie na koniec tretieho štvrťroka 2022 a môže dosiahnuť 20 percent. Spomalenie podľa neho nastane najskôr na začiatku budúceho roka.

Česká republika patrí ku krajinám s najvyššou mierou inflácie v Európskej únii, vyššia je iba v pobaltských štátoch. Po Česku dosahuje najvyššiu infláciu Poľsko, a to 15,6 percenta. Slovensko má infláciu na úrovni 12,5 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok