Za jedno euro ani jeden celý dolár. Európska mena sa prvýkrát od roku 2002 prepadla pod paritu

TA3 TASR
13.7.2022 15:16

Jednotná európska mena euro sa prvýkrát od konca roku 2002 prepadla pod paritu s americkým dolárom a krátko pred 15:00 SELČ sa predávala zhruba v kurze 0,9998 USD.

peniaze euro bankovky 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

K poklesu kurzu eura podľa analytikov prispievajú obavy z recesie v eurozóne a tiež predpoklad, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať vo zvyšovaní základných úrokových sadzieb.

Náladu na trhu ovplyvnila dnešná štatistika zo Spojených štátov, ktorá ukázala, že miera inflácie v USA v júni prekvapivo vystúpila na 9,1 percenta. Je tak na maxime od roku 1981. V eurozóne podľa predbežných údajov miera inflácie predstavovala rekordných 8,6 percenta, Európska centrálna banka (ECB) ale základný úrok napriek tomu drží na rekordnom minime nula percent.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová v júni avizovala, že tento mesiac počíta so zvýšením základných sadzieb o štvrť percentuálneho bodu. Do konca roka má v úmysle tempo zvyšovania sadzieb urýchliť. V USA je základný úrok teraz v pásme 1,50 až 1,75 percenta a šéf tamojšej centrálnej banky Jerome Powell predpokladá, že sadzby sa budú ďalej zvyšovať.

"Tie dnešné čísla o výške inflácie sú ohromujúce. Je to viac, než sa čakalo, a ukazuje sa, že inflácia sa rýchlo uberá nežiaducim smerom," povedal podľa agentúry Reuters hlavný investičný analytik Chris Zaccarelli zo spoločnosti Advisor Alliance. Najviac sa ďalej zvyšujú ceny benzínu a potravín.

Euro sa už v utorok dotklo parity, čo znamená, že sa k doláru predávalo v kurze jedna ku jednej. V stredu pod túto paritu spadlo. Spevňuje aj takzvaný dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien. 

Okolo 15:00 SELČ sa pohyboval okolo 108,59 bodu, maximum od októbra 2002. Euro sa v bezhotovostnej forme začalo používať v roku 1999. Od začiatku roku 2002 potom existuje aj vo fyzickej podobe, teda vo forme bankoviek a mincí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok