Jedno euro za jeden dolár. Európska mena prvýkrát od roku 2002 zostúpila na paritu

TA3 ČTK
12.7.2022 08:51

Jednotná európska mena euro v utorok prvýkrát od roku 2002 zostúpila na paritu voči americkému doláru. Jedno euro sa tak po krátku dobu predávalo za jeden dolár. Jednotná európska mena je teraz pod tlakom kvôli obavám z negatívnych dopadov energetickej krízy na európsku ekonomiku.

Dolár podporujú očakávania, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať v agresívnom zvyšovaní úrokových sadzieb, ktorým sa snaží zmierniť infláciu. Európska centrálna banka (ECB) signalizovala, že začne zvyšovanie úrokových sadzieb tento mesiac. Podľa analytikov však zhoršujúce sa hospodárske vyhliadky vyvolávajú neistotu ohľadom plánov ECB na zvyšovanie úrokov.

V pondelok sa začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1, ktorým tečie ruský plyn do Nemecka. Trvať by mala desať dní, ale vlády, trhy aj spoločnosti sa obávajú, že by sa odstávka kvôli vojne na Ukrajine mohla predĺžiť. To by mohlo prehĺbiť energetické problémy v Európe a uvrhnúť európsku ekonomiku do recesie, napísala agentúra Reuters.

Investori teraz čakajú na stredajšie údaje o júnovom vývoji spotrebiteľských cien v Spojených štátoch. Analytici podľa ankety agentúry Reuters predpokladajú, že medziročná miera inflácie v USA v júni dosiahla 8,8 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok