V Istanbule sa koná rokovanie Ukrajiny a Ruska, riešenie krízy s obilninami je v dohľade

TA3 TASR
13.7.2022 14:23

Kríza v oblasti vývozu obilnín, ktorej príčinou je ruská útočná vojna na Ukrajine, sa podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu blíži k riešeniu. Informuje agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na Kulebove vyjadrenia pre španielsky denník El País.

Delegácie z Ruska a Ukrajiny začali v stredu spoločne s diplomatmi OSN a tureckými predstaviteľmi v meste Istanbul rozhovory o obnove zablokovaných dodávok obilia cez Čierne more. Ide o prvé osobné stretnutie ruských a ukrajinských predstaviteľov od 29. marca.

Štvorstranné stretnutie s tureckými predstaviteľmi sa uskutočňuje v období, keď na celom svete v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu prudko stúpajú ceny potravín. Ukrajina patrí medzi najväčších vývozcov pšenice a ďalších obilnín na svete. Export z ukrajinských prístavov však blokujú ruské vojnové plavidlá a tiež míny, ktoré Kyjev rozmiestnil v Čiernom mori. 

Ukrajina je podľa Kulebu pripravená vyvážať svoje obilniny na medzinárodný trh. "Sme dva kroky od dosiahnutia dohody s Ruskom. Obavy o bezpečnosť spojené s postojom Ruska musia byť vyriešené. Sme v záverečnej fáze a všetko teraz závisí od Ruska," povedal. Ak ruská strana naozaj chce, vývoz obilia sa podľa ukrajinského ministra začne rýchlo.

Delegácie Ukrajiny, Ruska a Turecka sa v stredu v Istanbule stretávajú s predstaviteľmi OSN s cieľom rokovať o možnej dohode na obnovu vývozu obilia z ukrajinského prístavu Odesa, napísala v utorok agentúra Reuters.

Ukrajinské lode majú obilie vyvážať z prístavu, okolo ktorého sú umiestnené námorné míny, píše Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Rusko počas presunu lodí súhlasilo s prímerím a Turecko s podporou OSN bude dohliadať na tieto lode, aby upokojilo obavy Ruska z možného pašovania zbraní. Vývoz obilnín z ukrajinských prístavov je zastavený z dôvodu ruskej blokády a v obilných silách v Odese sa nahromadilo viac ako 20 ton obilnín, pripomína Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok